Putina un Porošenko sarunas saturu pagaidām neatklāj (34)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SERGEI BONDARENKO / POOL

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā otrdienas vakarā notikusi Ukrainas un Krievijas prezidentu divpusējā tikšanās. LTV «Panorāma», atsaucoties uz aģentūru «Unian» vēsta, ka tikšanās ilgusi aptuveni divas stundas un abas puses to raksturo par veiksmīgu, bet dialoga saturs vēl nav zināms un pagaidām nav ziņu par kādu konkrētu vienošanos.

Kā norāda LTV, politikas vērotāji šo komentāru saista ar to, ka Porošenko negrasās piekāpties Krievijai jautājumos par Ukrainas teritoriālo nedalāmību un pārvaldes mehānismiem. Sarunām pietuvināti diplomāti izteikušies, ka pēc šī vakara tikšanās

sarunu otrais raunds starp Porošenko un Putinu, iespējams, notiks jau parīt.

Tad abi prezidenti varētu tikties Turcijas galvaspilsētā Ankarā, kur notiks jaunievēlētā Turcijas prezidenta Tajipa Redžepa Erdogana inaugurācija.

Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs paziņojis, ka tikšanās Minskā noritējusi veiksmīgi, un «Putina un Porošenko tikšanās dēļ vien bija vērts rīkot tikšanos Minskā», vēsta Krievijas aģentūra «RIA Novosti». Arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs tikšanos novērtēja pozitīvi.

Krievijas prezidenta runasvīrs Dmitrijs Pesovs pirms Putina un Porošenko tikšanās stāstījis, ka sarunas laikā plānots apspriest bēgļu problēmas, humānās palīdzības piegādes jautājumi, un kopumā situācija Austrumukrainā.

Savukārt Ukrainas ārlietu ministrs Pavels Klimkins paziņojis, ka Porošenko noturējis sarunas ar Putinu augsti profesionālā līmenī, atsaucoties uz aģentūru «Unian», vēsta LTV.

«Diskusija bija ļoti sarežģīta, bet interesanta. Es lepojos ar to, kā rīkojas Ukrainas prezidents,» Klimkinu citē aģentūra «Unian».

Klimkins uzsvēra, ka

Ukrainai galvenais ir miers un situācijas deeskalācija Donbasā.

«Es ceru, ka mēs varēsim rast risinājumus. Tas ir miers un deeskalācija, bet šī risinājuma cena nevar būt kompromisi. Obligātais nosacījums ir vienota, demokrātiska un eiropeiska Ukraina,» sacīja Klimkins.

Arī ES pārstāve ārlietās Ketrona Eštone paziņojusi, ka sarunas bija atklātas, bet pozitīvas, viņas teikto citē raidsabiedrība BBC. Viņa arī informēja, ka ES piedāvājusi sākt sarunas par pamieru Ukrainā.

Kā ziņots, Ukrainas prezidents Petro Porošenko iepriekš pauda viedokli, ka sarunās tiks izšķirts pasaules un Eiropas liktenis, kamēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins savos komentāros konfliktu Ukrainā pieminēja maz, tā vietā pievēršoties kaitējumam Krievijas ekonomikai, ko nodarīs Kijevas nesen noslēgtais līgums ar ES.

Jau vēstīts, ka Minskā otrdien norisinās Maskavas vadītās Muitas savienības valstu - Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas - samits, kurā piedalās arī Ukrainas prezidents un augstas Eiropas Savienības (ES) amatpersonas.

Sanāksmes nolūks ir apspriest jautājumus, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas asociācijas līguma īstenošanu, enerģētikas drošību un situācijas stabilizēšanu Donbasā, informēja Ukrainas prezidenta preses dienests.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu