Vācijas federālās zemes parlamentā iekļūst pret eiro vērsta partija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vācijas austrumos svētdien notika Saksijas federālās zemes parlamenta vēlēšanas, kurās tāpat kā līdz šim uzvarēja Vācijas kancleres Angelas Merkeles konservatīvā partija «Kristīgo demokrātu savienība» (CDU), bet pirmoreiz pārstāvību kādā no federālo zemju parlamentiem ieguva pret eiro vērsta partija «Alternatīva Vācijai» (AfD).

Saskaņā ar provizoriskiem rezultātiem CDU ieguvusi 39,4% balsu, bet tai būs jāmeklē jauna koalīcijas partnere Saksijas parlamentā, jo tās līdzšinējā partnere Brīvo demokrātu partija (FDP) saņēma tikai 3,8% balsu un zaudēja pārstāvību Saksijas parlamentā.

AfD, kas dibināta pērn un atbalsta atteikšanos no eiro, ieguva 9,7% balsu, pārspējot prognozes.

Merkeles partija Saksijā vadībā kopš 90. gada

CDU ir bijusi pie varas Saksijā kopš Vācijas atkalapvienošanās 1990.gadā. Saksijas premjers no šīs partijas Stanislavs Tillihs nosauca partijas iegūto balsu skaitu par «superrezultātu», lai gan tas ir mazāks nekā iepriekšējās vēlēšanās pirms pieciem gadiem.

Tillihs noraidīja iespēju veidot koalīciju ar AfD un sacīja, ka vēlas vispirms apspriest iespējamu koalīciju ar Vācijas Sociāldemokrātisko partiju (SPD), kas ir CDU partnere federālajā parlamentā, un pēc tam arī ar «Zaļajiem».

«Mēs meklēsim partneri, ar kuru kopā mēs varam kaut ko panākt šai federālajai zemei. Un AfD noteikti nav starp tādiem,» Tillihs paziņoja telekanālam ARD.

Vienīgā federālā zeme, kur FDP vēl bija pārstāvēts

FDP pērn zaudēja pārstāvību Vācijas federālajā parlamentā. Saksijas parlaments bija vienīgais no Vācijas federālo zemju parlamentiem, kur šī partija vēl bija pārstāvēta.

AfD maijā iekļuva Eiropas Parlamentā, bet Vācijas parlamenta vēlēšanās pagājušā gada septembrī tai neizdevās iegūt pārstāvību Vācijas parlamentā. Šo partiju pērnā gada sākumā nodibināja ekonomikas profesors Bernds Luke, kurš ir bijušais CDU biedrs.

Galēji labējā partija «Kreisie» («Linke») Saksijas parlamenta vēlēšanās bija otrajā vietā ar 18,9% balsu, kas ir mazāk nekā 2009.gadā iegūtie 20,6%. Tai sekoja SPD ar 12,4% balsu.

«Zaļie» ieguva 5,7% balsu. Galēji labējā Vācijas Nacionāldemokrātiskā partija (NPD) ar 4,95% balsu nepārvarēja piecu procentu barjeru pārstāvībai Saksijas parlamentā.

Vēlētāju aktivitāte svētdien bija zemāka par 50%, bet 2009.gadā tā bija 52,2%.

Vēlēšanas Saksijā bija pirmās reģionālās vēlēšanas Vācijā kopš pērn notikušajām federālā parlamenta vēlēšanām, kurās Merkele ieguva iespēju palikt kanclera amatā uz trešo termiņu. 14.septembrī notiks Tīringenes un Brandenburgas federālo zemju parlamentu vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu