EK neesot informācijas, ka plānots uzbrukums tās mītnei Briselē (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Komisija (EK) svētdien paziņoja, ka nav informēta par konkrētiem terorakta draudiem, lai gan Beļģijas un Nīderlandes plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka džihādisti, kas atgriezušies no Sīrijas, plānojuši uzbrukt EK galvenajai mītnei Briselē. Atgādinām, ka Vācija septembrī sāka sniegt militāro palīdzību Irākas kurdiem; savukāt Francija nupat sāka uzlidojumus «Islāma valsts» pozīcijām.

«Komisija nav saņēmusi nekādu informāciju par konkrētiem draudiem,» sacīja EK pārstāvis.

Beļģijas federālā tieslietu biroja pārstāvis teica, ka nevar sniegt nekādus komentārus.

Francijas laikraksts «L'Echo» sestdien ziņoja, ka Beļģijas varas iestādes ir novērsušas vairākus uzbrukumus, kurus bija plānojuši džihādistu kaujinieki, kas atgriezušies no Sīrijas, un ekstrēmistu grupējuma «Islāma valsts» atbalstītāji, sestdien vēstīja laikraksts «L'Echo».

Laikraksts, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņoja, ka plānotie uzbrukumu bija līdzīgi tam, kas maijā notika pie Ebreju muzeja Briseles centrā, kad alžīriešu izcelsmes Francijas pilsonis Mehdi Nemmušs piebrauca pie muzeja, atklāja uguni, nogalinot četrus cilvēkus, un aizbēga. Viņu vēlāk aizturēja Francijā un tiesās Beļģijā. Nemmušs vairāk nekā gadu pavadīja Sīrijā, kur cīnījās islāmistu ekstrēmistu rindās..

Aplēses liecina, ka līdz 400 Beļģijas pilsoņu ir devušies karot uz Sīriju, bet apmēram 90 no viņiem ir atgriezušies, vēstīja «L'Echo».

«Mūsu izejas punkts ir viņu vidū, katrs devītais no viņiem plāno sarīkot uzbrukumu,» teicis avots. «Tā ir konservatīva aplēse, ja ņem vērā arī cilvēkus, kas viņiem palīdz,» piebilda izdevuma sarunas biedrs.

Laikraksts norādīja, ka tā avoti nevēlējās sniegt precīzu informāciju par plānotajiem uzbrukumiem, kā arī nekomentēja operācijas, kādās tie novērsti. Tas darīts drošības apsvērumu dēļ, kā arī tādēļ, ka drošības struktūras nevēlas satraukt sabiedrību.

«L'Echo» piebilda, ka ir aizturētas vairākas personas.

Amatpersonas atteicās sniegt detalizētāku informāciju, tomēr apstiprināja, ka ir veiktas tādas operācijas.

«Mēs visu laiku strādājam pie atgriezušos kaujinieku problēmas,» Beļģijas ziņu aģentūra «Belga» citēja federālās tieslietu institūcijas preses pārstāvja teikto.

«Mēs strādājam kopā ar drošības dienestiem, un tā nonācām līdz vairāku operāciju īstenošanai,» viņš turpināja.

Savukārt Nīderlandes sabiedriskā raidorganizācija NOS, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēstīja, ka viens no iespējamajiem mērķiem bija EK ēka, un ka teroristu nolūks bijis nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku.

Beļģijā, tāpat kā citās Eiropas valstīs, pieaug bažas par to pilsoņu došanos karot uz Sīriju un Irāku islāmistu pusē. Valda bažas, ka atgriežoties šie cilvēki ir kaujinieciskāki un radikālāki, tādējādi radot draudus arī savas valsts drošībai.

Jūnijā tiesa deva rīkojumu sākt prāvu pret 46 iespējamiem radikālo islāmistu grupējuma «Sharia4Belgium» dalībniekiem, kas, kā tiek uzskatīts, ir iesaistīti jaunu kaujinieku sūtīšanā uz Sīriju. Viņus tiesās dažādās apsūdzībās, tostarp par saistību ar teroristisku organizāciju.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu