Rietumāfrikā tuvāko nedēļu laikā sāksies Ebolas vīrusa eksperimentālo zāļu izmēģinājumi (5)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Rietumāfrikā tuvāko nedēļu laikā sāksies Ebolas vīrusa eksperimentālo zāļu izmēģinājumi un tiks veidoti centri atveseļojušos pacientu asins paraugu vākšanai, otrdien paziņojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

PVO un tās sadarbības organizācijas pašreiz Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē izraugās ārstēšanas centrus, kuros izmēģinās eksperimentālā stadijā esošās zāles pret Ebolas vīrusu, atklāja PVO pārstāve Marija Pola Kinija.

Medikamentu ražotāji pastiprinātā tempā strādā pie zālēm un vakcīnām pret Ebolas vīrusu, pārbaudot tās tieši Rietumāfrikā, kā to ieteikusi PVO un starptautiskie eksperti.

Kinija atklāja, ka Libērijā arī tiek veidots centrs, kurā turpmākajās nedēļās tiks savākti asins paraugi no cilvēkiem, kuri pārslimojuši Ebolas vīrusu.

PVO sadarbības organizācijas plāno izveidot līdzīgus centrus arī Sjerraleonē un Gvinejā.

Asinis plānots pārstrādāt serumā, kas tiks dots inficētajiem pacietiem un, cerams, palīdzēs tiem cīnīties pret vīrusu. Tomēr arī šāda veida ārstēšana vēl ir tikai attīstības stadijā.

«Tas ir process, kurā jāņem vērā donora drošība, kā arī saņēmēja drošība,» uzsvēra Kinija, norādot, ka pastāv inficēšanās risks ar tādām slimībām kā hepatīts un HIV.

Kinija apstiprināja, ka janvārī būs gatavas desmitiem tūkstošu eksperimentālo vakcīnu, kas tiks izmēģinātas Rietumāfrikā, tostarp arī uz medicīnas darbiniekiem, apbedītājiem un inficēto cilvēku tuviniekiem.

Tikmēr Francijas atomenerģijas aģentūra otrdien paziņojusi, ka tai izdevies izstrādāt testu, kas spēj noteikt inficēšanos ar vīrusu 15 minūšu laikā, izmantojot asins vai urīna paraugu. Citas metodes prasa vairākas stundas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu