ASV Augstākā tiesa atļauj viendzimuma laulības Dienvidkarolīnā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Augstākā tiesa atļāvusi viendzimuma laulības Dienvidkarolīnas štatā.

Augstākā tiesa noraidīja Dienvidkarolīnas ģenerālprokurora Alana Vilsona pieprasījumu, kurā viņš aicināja štatā aizliegt viendzimuma laulības. Čarlstonā jau trešdien tika noslēgtas pirmās laulības. Vilsons jau paziņojis, ka apņēmies cīnīties par aizliegumu un iesniegt apelāciju par tiesas lēmumu.

Līdz ar Augstākās tiesas lēmumu Dienvidkarolīna kļuva par 35. ASV štatu, kurā atļauts apprecēties viendzimuma pāriem. Dienu iepriekš viendzimuma laulības tika atļautas arī Montānas štatā, kur pēc četru viendzimuma pāru pieprasījuma tiesnesis lēma, ka šādu laulību aizliegšana ir pretrunā ar štata konstitūciju, vēsta ASV ziņu aģentūra «Associated Press».

Pašlaik viendzimuma laulības nav atļautas 15 no 50 štatiem.

Jautājums par homoseksuāļu tiesībām vēl joprojām tiek plaši apspriests visās ASV. Februārī Arizonas štata gubernatore Džena Brūere uzlika veto pretrunīgi vērtētajam likumam, ar kuru uzņēmumiem bija atļauts nesniegt pakalpojumus gejiem un lesbietēm reliģisku apsvērumu dēļ.

Likumprojekta atbalstītāji dokumentu cildināja, sakot, ka tas aizsargās uzņēmumu īpašnieku reliģisko brīvību, savukārt tā pretinieki uzstāja, ka tas veicinās diskrimināciju un segregāciju. Pati gubernatore norādīja, ka likums bija «plaši formulēts un varēja novest pie negribētām un negatīvām sekām.»

Petīcija, kas publicēta ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas mājaslapā un vērsta pret «antigeju» likumiem Arizonas un Kanzasas štatā, jau savākusi 7,5 tūkstošus parakstu. Petīcijas autori uzstāj, ka pašreizējie likumi veicina segregāciju un tiem var būt «biedējošas» sekas. Tomēr, lai valdība šo petīciju izskatītu, mēneša laikā jāsavāc vismaz 100 tūkstoši parakstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu