ANO: Sīrijas karojošās puses ignorē prasības aizsargāt civiliedzīvotājus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijā karojošās puses ignorē ANO Drošības padomes prasības aizsargāt civiliedzīvotājus, un Sīrijas bruņotajā konfliktā nogalināto cilvēku skaits kopš februāra ir gandrīz divkāršojies, paziņoja ANO ģenerālsekretāra vietniece humānās palīdzības lietās Valērija Amosa.

Amosa pirmdien ANO Drošības padomes sanāksmē paziņoja, ka Sīrijas bruņotajā konfliktā nogalināto skaits līdz šā gada februārim bija 100 tūkstoši, bet tagad ir pietuvojies 200 tūkstošiem, un vēl apmēram miljons cilvēku šajā konfliktā tikuši ievainoti.

Amos sacīja, ka «brutalitāte, vardarbība un bezjūtīga necieņa pret cilvēka dzīvību» ir kļuvušas par raksturīgām pazīmēm šim bruņotajam konfliktam, kas sākās 2011.gada martā, un starptautiskā sabiedrība «ir kļuvusi nejūtīga pret tā ietekmi».

Viņa atzina, ka visas Sīrijas karojošās puses neievēro Drošības padomes aicinājumu izbeigt neizvēlīgu ieroču lietošanu. Sīrijas valdības spēki turpina lietot kasešu bumbas biezi apdzīvotos rajonos, savukārt opozīcijas grupējumi un teroristu organizācijas lieto mīnmetējus un spridzekļus, kas nogalina civiliedzīvotājus.

Amosa sacīja, ka Drošības padomes februārī pieņemta rezolūcija nosoda cilvēktiesību pārkāpumus pret bērniem, tomēr Sīrija tagad ir viena no pasaules visbīstamākajām vietām bērniem. Bērnu skaits, kuriem Sīrijā nepieciešama tūlītēja palīdzība, ir pieaudzis no apmēram četriem miljoniem februārī līdz vairāk nekā 5,6 miljoniem tagad, un «visas konflikta puses ir slepkavojušas, spīdzinājušas un pakļāvušas seksuālai vardarbībai bērnus», teica Amosa.

Viņa arī pieminēja ziņojumu, ka 350 bērni ir apmācīti karošanai militārā nometnē Rakas pilsētā, kuru kontrolē džihādistu grupējums «Islāma valsts».

Amosa arī sacīja, ka kopš jūlija aizvien biežāk ir ziņots par seksuālas vardarbības gadījumiem uz dzimuma pamata, un tajos visvairāk ir vainots grupējums «Islāma valsts». Šā grupējuma sagūstītas sievietes ir pārdotas kā verdzenes tirgos Rakas pilsētā.

Amosa arī apsūdzēja karojošās puses, ka tās neievēro Drošības padomes prasības izbeigt patvaļīgas aizturēšanas, spīdzināšanas un uzbrukumus slimnīcām un skolām, kā arī izbeigt pilsētu aplenkumus, kuru dēļ nav iespējams piegādāt humāno palīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu