Tunisijas ekspremjers paziņo par savu uzvaru prezidenta vēlēšanās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tunisijas ekspremjers Bedži Saīds al Sebsi ir paziņojis par savu uzvaru pirmajās brīvajās prezidenta vēlēšanās, kuru otrā kārta notika svētdien, bet viņa vēlēšanu sāncensis pašreizējais prezidents Monsefs Marzuki ir nosaucis šo paziņojumu par nepamatotu un atteicies atzīt savu sakāvi.

Sebsi balstījās uz nobalsojušo vēlētāju aptaujas rezultātiem, saskaņā ar kuriem viņš otrajā kārtā ieguvis 55,5% balsu, bet Marzuki sacīja, ka šīs aptaujas rezultāti nav pietiekami pārliecinoši, lai pēc tiem noteiktu uzvarētāju.

Vēlēšanu otrās kārtas oficiālo rezultātu paziņošana ir gaidāma ne ātrāk kā pirmdienas vakarā, bet jau drīz pēc vēlēšanu beigām Sebsi kampaņas vadītājs Mohsens Marzuks paziņoja, ka pirmie indikatori liecina par Sebsi uzvaru.

Sebsi uzrunāja apmēram 2000 atbalstītājus, kas bija sapulcējušies pie viņa vēlēšanu kampaņas štāba, saucot «Lai dzīvo Tunisija!», un pateicās vēlētājiem. «Tunisijai ir vajadzīgi visi tās bērni. Mums jāstrādā roku rokā,» sacīja Sebsi.

Marzuki vēlēšanu kampaņas vadītājs Adnens Mansers paziņoja, ka nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti skaidri neliecina par kāda kandidāta uzvaru, un apsūdzēja Sebsi piekritējus vēlēšanu pārkāpumos.

88 gadus vecais Sebsi vēlēšanu pirmajā kārtā 23.novembrī ieguva 39% balsu, bet 69 gadus vecais Marzuki pirmajā kārtā saņēma 33% balsu. Pavisam pirmajā kārtā bija 27 kandidāti.

Pašreizējais prezidents Marzuki nav ievēlēts tiešā balsojumā, bet viņu iecēla pagaidu parlaments, kas tika izveidots pēc 2011.gada revolūcijas.

Sebsi pārstāv partiju "Tunisijas aicinājums"("Nidaa Tounes'), kas oktobrī uzvarēja parlamenta vēlēšanās, savukārt Marzuki ir partijas "Kongress par republiku" goda prezidents.

Sebsi apsūdz Marzuki simpatizēšanā islāmistiem, savukārt Marzuki apgalvo, ka Sebsi vēlas atjaunot gāztajam režīmam līdzīgu pārvaldi.

Vēlēšanu organizētāji ir paziņojuši, ka vēlētāju aktivitāte bija 59,04%.

Pirms Marzuki iecelšanas par prezidentu, ko izdarīja pagaidu parlaments, Tunisijā bijuši tikai divi prezidenti - par «neatkarības tēvu» dēvētais Habibs Burgiba, kurš bija prezidents kopš Tunisijas neatkarības iegūšanas no Francijas 1956.gadā, un Zinelabidīns ben Ali, kurš gāza Burgibu 1987.gada valsts apvērsumā, bet pats tika gāzts 2011.gada revolūcijā.

Lai novērstu jaunu diktatūru, prezidenta pilnvaras ierobežo jauna konstitūcija.

Svētdienas rītā dažas stundas pirms vēlēšanu sākuma notika uzbrukums skolai valsts centrālajā daļā esošajā Kairuānas reģionā, kur tika glabātas prezidenta vēlēšanām paredzētās vēlēšanu zīmes. Tunisijas karavīri, kas apsargāja vēlēšanu zīmes, nogalināja vienu uzbrucēju un vēl trīs sagūstīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu