OPCW: Sīrijā pērn lietota hlora gāze uzbrukumos trim ciemiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijā pērn ir lietota hlora gāze uzbrukumos trim ciemiem, un šajos uzbrukumos gājuši bojā vismaz 13 cilvēki, teikts Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) ziņojumā, ar kuru iepazinusies ziņu aģentūra AFP.

Šis ziņojums otrdien tika apspriests ANO Drošības padomē, kur izcēlās strīds starp ASV, Franciju un Lielbritāniju, kuras pauda bažas par ziņojumā konstatētajiem faktiem, un Sīrijas sabiedroto Krieviju, pastāstīja diplomāti.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere paziņoja, ka OPCW ziņojumā ir sniegtas jaunas «pārliecinošas aculiecinieku liecības par to, ka Sīrijas režīms lietojis hlora gāzi».

«Ir jāparāda režīmam, ka nepietiek tikai iznīcināt deklarētos ķīmiskos ieročus; ir jāizbeidz mest uz civiliedzīvotājiem sprāgstvielas ar ķimikālijām,» Pauere uzsvēra savā «Twitter» kontā.

OPCW ziņojumā nebija pateikts, kas ir atbildīgs par šiem hlora gāzes uzbrukumiem, kuri laikā no aprīļa līdz augustam tikuši veikti pret Talmeneses, Tamanahas un Kafrzitas ciemu.

Pauere tomēr atzīmēja šajā ziņojumā teikto, ka 32 aculiecinieki redzējuši vai dzirdējuši helikopterus šo uzbrukumu laikā un 29 aculiecinieki saoduši hloru. Viņa uzsvēra, ka «tikai Sīrijas režīms lieto helikopterus» Sīrijā notiekošajā karadarbībā.

ANO Drošības padomes sanāksmē aiz slēgtām durvīm Sīrijas sabiedrotā Krievija uzstāja, ka šis jautājums jāizskata OPCW, nevis Drošības padomei.

2013.gadā panāktā vienošanās par Sīrijas ķīmisko ieroču likvidēšanu neliek tai deklarēt savus hlora krājumus, jo šī toksiskā viela ir izmantojama ne tikai kā ķīmisks ierocis, bet arī civiliem mērķiem.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms un nemiernieki, kas pret to cīnās, apsūdz otru pusi ķīmisko ieroču, tostarp hlora, lietošanā.

Pēc 2013.gada augustā notikuša zarīna gāzes uzbrukuma pie Damaskas, kurā liela daļa starptautiskās sabiedrības vainoja Asada režīmu, tas piekrita nodot iznīcināšanai savu ķīmisko ieroču arsenālu.

No Sīrijas ir aizvestas 1300 tonnas ķīmisko ieroču, un lielākā daļa no tiem ir iznīcināti uz ASV karaflotes kuģa «Cape Ray».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu