Agresors-Krievija bloķē ANO Drošības padomes paziņojumu par Mariupoles apšaudi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas delegācija nobloķējusi ANO Drošības padomes paziņojuma pieņemšanu par Ukrainas dienvidaustrumu pilsētas Mariupoles apšaudīšanu, atsaucoties uz savu informācijas avotu, vēsta ziņu aģentūra «Reuters». Šo ziņu tviterī svētdien apstiprinājis arī Lielbritānijas vēstnieks ANO Marks Laials Grants.

Paziņojuma projektā nosodīti «separātistu nesenie provokatīvie izteikumi» sakarā ar Mariupoles apšaudīšanu. Dokumentā runa bijusi par teroristu organizācijas «Doņeckas tautas republika» līdera Aleksandra Zaharčenko paziņojumu, kurā viņš pasludina uzbrukumu Mariupolei, skaidro «Reuters».

Krievijas pārstāvniecība ANO savukārt norāda, ka paziņojumu Drošības padomē nav izdevies saskaņot, «jo Lielbritānijas delegācija uzstāja uz to, lai padome nosoda atsevišķus zemessargu izteikumus», vēsta Krievijas ziņu aģentūra TASS.

Savukārt ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns jau nosodījis Mariupoles apšaudi, kurā tika nogalināti vairāki desmiti mierīgo iedzīvotāju.

Dzīvojamo rajonu vienlaidus apšaudīšana ir starptautisko humanitāro tiesību pārkāpums, viņš uzsvēra.

«Turklāt ģenerālsekretārs nosodījis kaujinieku līderu vakardienas vienpusējo izstāšanos no līguma par ugunspārtraukšanu un jo īpaši viņu provokatīvos paziņojumus par apņemšanos sagrābt plašas teritorijas. Tas ir jauns Minskas vienošanos pārkāpums no viņu puses,» teikts ģenerālsekretāra preses dienesta paziņojumā.

Viņš arī aicināja dubultot pūliņus, lai panāktu Minskas līgumu ievērošanu.

«Miers, Ukrainas teritoriālā vienotība un stabilitāte, kas ir nesaraujami saistītas ar plašāku reģionu, nekavējoties ir jāatjauno,» piebilda Bans Gimuns.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāji iepriekš paziņojumā bija apliecinājuši, ka Mariupole apšaudīta no prokremlisko kaujinieku kontrolētās teritorijas.

Eiropas Savienība, ASV un NATO Mariupoles apšaudīšanā apsūdzējušas prokremliskos kaujiniekus un Krieviju.

Mariupoles apšaudē ar reaktīvajām mīnmetēju iekārtām «Grad», ko sestdien veica Krievijas finansētās un apbruņotās teroristu bandas, tika nogalināti 30 cilvēki, bet vairāk nekā 90 - ievainoti.

Teroristu šāviņi sestdien Mariupolē trāpīja 53 daudzstāvu namiem, 14 privātmājām, četrām skolām un trim bērnudārziem.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu