Jemenas eksprezidenta bagātība varētu sasniegt pat 60 miljardus dolāru

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jemenas eksprezidents Ali Abdulla Salehs 33 gadus ilgās valdīšanas laikā uzkrājis bagātību 32 līdz 60 miljardu dolāru apmērā, teikts trešdien publiskotajā ANO Drošības padomes ekspertu ziņojumā.

Eksperti secinājuši, ka Salehs lielāko daļu savu līdzekļu pārskaitījis uz aptuveni 20 ārvalstīm, noguldot uz fiktīva vārda vai citu viņam lojālu personu kontos.

Ziņojumā norādīts, ka bagātības avots, visticamāk, ir prezidentūras laikā piekoptā korupcija, sevišķi naftas un gāzes sektorā, kur Salehs prasījis uzņēmumiem kukuļus par ekskluzīvām tiesībām pētīt gāzes un naftas ieguves vietas Jemenā.

Salehs, kurš demisionēja 2012.gada sākumā pēc gadu ilgas tautas sacelšanās, vairāk nekā 30 gadus nopelnīja vidēji gandrīz divus miljardus dolāru gadā, uzskata eksperti, piebilstot, ka Jemenas eksprezidents savu bagātību uzkrājis skaidrā naudā, īpašumos, akcijās, zeltā un citās vērtīgās lietās.

Ziņojumā norādīts, ka Salehs, viņa draugi, ģimenes locekļi un sabiedrotie tiek turēti aizdomās arī par naudas zagšanu no degvielas subsīdiju programmas, kurai tika atvēlēti līdz pat 10% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), un citos noziegumos, tostarp varas ļaunprātīgā izmantošanā un izspiešanā,

ANO Drošības padome pērnā gada novembrī piemēroja Saleham sankcijas, iesaldējot viņa līdzekļus. Tomēr eksperti secinājuši, ka Saleham bija daudz laika, lai apietu pasākumus, kuru mērķis ir līdzekļu iesaldēšana, un viņš lūdzis palīdzību vismaz pieciem prominentiem Jemenas uzņēmējiem, lai noslēptu savu bagātību.

Tikmēr valstī kopš Saleha demisijas stabilitāte tā arī nav iestājusies.

Turpinās kaujas ar «Al Qaeda» nemierniekiem, bet dienvidu reģionos, kas savulaik bija neatkarīga valsts, no jauna atdzimušas separātisma tendences.

Situācija pasliktinājās septembrī, kad šiītu kaujinieki, baidoties, ka ierosinātā jaunā konstitūcija viņus varētu nostādīt nelabvēlīgā situācijā, pārņēma kontroli galvaspilsētā un sāka iespiesties dienvidos sunnītu apgabalos.

Sanas krišana šiītu kaujinieku rokās daudzos raisa bažas, ka Jemena var ieslīgt vispārējā starpkopienu karā. Atbilstoši šiītu kaujinieku līderu teiktajam viņi cenšas nepieļaut, ka varu valstī pārņem «Al Qaeda».

Tiek uzskatīts, ka arī Salehs ir saistīts ar šiem nemieriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu