Maskavā aizturētais Ukrainas deputāts atbrīvots, bet jāiet uz tiesu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas Augstākās radas (parlamenta) deputāts Oleksijs Gončarenko, kurš svētdien Maskavā tika aizturēts sēru gājienā noslepkavotā opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova piemiņai, svētdienas vakarā tika atbrīvots, bet viņam pirmdien ir jāierodas tiesā uz administratīvas lietas izskatīšanu.

Administratīvo lietu pret Gončarenko par nepakļaušanos policijai sēru gājiena laikā pirmdien izskatīs Maskavas pilsētas Tveras rajona tiesa.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja svētdien paziņoja, ka Gončarenko ir aizturēts administratīvā kārtā par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgām prasībām un aizvests uz policijas iecirkni. Viņš «tiek nopratināts lietā par noziegumiem, kas izdarīti pret Krievijas pilsoni 2014.gada 2.maija traģiskajos notikumos Ukrainas pilsētā Odesā», teikts Izmeklēšanas komitejas paziņojumā.

Gončarenko advokāts Marks Feigins vēlāk paziņoja, ka deputāts ir atbrīvots no Kitajgorodas iekšlietu nodaļas pēc administratīvā protokola sastādīšanas par nepakļaušanos policijas darbiniekiem. Feigins arī sacīja, ka deputāts bez advokāta un konsula klātbūtnes nav sniedzis liecības krimināllietā par Odesas notikumiem.

Advokāts sacīja, ka Gončarenko ir nodomājis personīgi ierasties uz tiesas sēdi. Feigins arī pauda uzskatu, ka tiesībsargājošajām iestādēm nebija pamata ne Gončarenko aizturēt, ne arī viņu nopratināt.

Krievijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 19.3. pants par nepakļaušanos policijai paredz naudassodu vai arestu līdz 15 diennaktīm.

Apturēts T-krekla dēļ

Gončarenko, kurš ir parlamenta deputāts no «Petro Porošenko bloka» frakcijas, svētdien savā blogā laikraksta «Ukrainska pravda» portālā apstiprināja informāciju par savu aizturēšanu sēru gājiena laikā. «Es neko nekliedzu, nenesu plakātus un karogus - mani aizturēja tikai par T-kreklu,» rakstīja Gončarenko.

Deputāts ievietoja arī savu fotogrāfiju no gājiena vietas, kurā redzams, ka

viņš uzvilcis džinsus, jaku un T-kreklu, uz kura ir Ņemcova portrets un uzraksts «Varoņi nemirst» ukraiņu valodā.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja agrāk ierosināja krimināllietu par Krievijas pilsoņa slepkavības mēģinājumu 2014.gada 2.maija Odesas notikumu laikā. Lieta tika ierosināta pret personām no Ukrainas organizācijām «Labējais sektors» un «Maidana pašaizsardzība», Ukrainas futbola klubu līdzjutējiem, Ukrainas Iekšlietu ministrijas un Ukrainas Drošības dienesta (UDD) amatpersonām pēc Krievijas Kriminālkodeksa pantiem par slepkavības mēģinājumu un spīdzināšanu.

Jau vēstīts, ka pērn 2.maijā Odesā sadursmēs starp Ukrainas vienotības un Krievijas atbalstītājiem gāja bojā 46 cilvēki. Lielākā daļa upuru zaudēja dzīvību Arodbiedrību nama ugunsgrēkā, kas izcēlās šo sadursmju laikā. Ir ziņots, ka šo ugunsgrēku izraisījušas sadursmju dalībnieku mestas pudeles ar degmaisījumu.

Augstākās radas spīkers Volodimirs Groismans un Ukrainas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA) vadītājs Volodimirs Arjevs svētdien paziņoja, ka Krievijas policija pārkāpusi Ukrainas deputāta diplomātisko imunitāti un līdz ar to arī starptautiskās tiesības. Ukrainas iekšlietu ministra Arsena Avakova padomnieks Antons Geraščenko sacīja, ka pēc Odesā notikušajām sadursmēm abu pušu pārstāvji nav liecinājuši pret Gončarenko, turklāt visi bojāgājušie un cietušie bijuši tikai Ukrainas pilsoņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu