Sīrija iznīcinājusi trīs ķīmisko ieroču ražošanas objektus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Sīrija ir iznīcinājusi trīs no 12 ķīmisko ieroču ražošanas objektiem, bet trīs objektus nevar likvidēt drošības apsvērumu dēļ, teikts jaunākajā Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) ziņojumā.

Sīrija piekritusi iznīcināt septiņus lidaparātu angārus un piecas pazemes struktūras, kuras OPCW identificējusi kā ķīmisko ieroču ražošanas objektus, tomēr loģistikas problēmu dēļ notikusi aizkavēšanās.

Likvidēs arī pazemes objektu

OPCW eksperti pārliecinājušies, ka ir iznīcināti trīs tuneļi un šobrīd notiek darbs pie ceturtās pazemes struktūras likvidēšanas.

«Šobrīd viena pazemes struktūra un divi angāri nav pieejami drošības apsvērumu dēļ,» ANO Drošības padomei iesniegtajā ziņojumā norāda OPCW ģenerāldirektors Ahmets Izimdži.

Neraugoties uz šo kavēšanos, Izimdži lēš, ka līdz jūnijam būs pabeigta visu piecu tuneļu likvidēšana.

Savukārt angāru jomā darbi ir sākušies piecos objektos, un drīzumā tiks piegādātas sprāgstvielas, lai nojauktu šīs būves.

«Sīrijas varasiestādes turpina īstenot visu nepieciešamo sadarbību», lai tiktu likvidēti visi 12 objekti, teikts ziņojumā.

Pārtraukusi ķīmisko ieroču ražošanu

Sīrija ķīmisko ieroču ražošanas objektu darbošanos apturēja 2013.gada oktobrī, tomēr vēl ir atlicis iznīcināt būves, kurās šīs ražotnes atradās.

ANO Drošības padome 2013.gada 27.septembrī pieņēma rezolūciju par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Rezolūcijā arī pausts nosodījums togad 21.augustā Damaskas pievārtē notikušajam ķīmisko ieroču uzbrukumam. Tajā tika nogalināti vairāki simti cilvēku.

Sīrijas valdība šā uzbrukuma sarīkošanā apsūdzējusi nemierniekus, kas šādi gribējuši izprovocēt ASV militāru intervenci. Nemiernieki notikušajā apsūdzēja valdību.

No Sīrijas kopumā tika izvestas 1300 tonnas ķīmisko ieroču. To lielākā daļa tika iznīcināta uz ASV karakuģa «MV Cape Ray».

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā «Islāma valsts» un ar «Al Qaeda» saistītā «Al Nusra». Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas saņem atbalstu no ārvalstu patroniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu