«Amnesty International» apsūdz «Hamas» spīdzināšanā un cilvēku nolaupīšanā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Amnesty International» apsūdzējusi palestīniešu islāmistu kustību «Hamas» cilvēku nolaupīšanā, spīdzināšanā un, dažos gadījumos, par kolaboracionistiem uzskatīto palestīniešu noslepkavošanā.

Visi šie noziegumi tikuši pastrādāti 2014.gada vasarā, kad Izraēla Gazas joslā īstenoja militāro operāciju, lai neitralizētu palestīniešu kaujiniekus, kas apšaudīja tās teritoriju ar raķetēm, liecina trešdien publicētais organizācijas ziņojums.

«Konflikta haosā faktiskā «Hamas» administrācija saviem drošības spēkiem deva vaļu veikt šausminošas nelietības, tostarp pret cilvēkiem to aizbildnībā,» raksta «Amnesty International» Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas direktors Filips Luters.

Viņu darbību mērķis bija atriebties un iebiedēt cilvēkus «Hamas» kontrolētajās teritorijās, norādījis Luters.

Vismaz 23 palestīnieši tikuši noslepkavoti, bet desmitiem citu pakļauti spīdzināšanai. 16 no «Hamas» upuriem noslepkavoti laikā, kad sākās 2014.gada konflikts ar Izraēlu.

Viens no viņiem bija kādreizējais policists ar garīgu invaliditāti, kuram bija jāpavada cietumā 15 gadi. Pagājušā gada 22.augustā viņš tika aizvests no cietuma un nošauts.

Nogalinātā brālis apgalvo, ka pirms nošaušanas viņš ticis spīdzināts.

«Vienā no šokējošākajiem incidentiem 22.augustā «Hamas» publiski izpildīja nāvessodu sešiem vīriešiem pie Omari mošejas simtiem skatītāju, tostarp bērnu, acu priekšā,» vēstīts ziņojumā.

«Vīrieši, kuriem bija uzmauktas kapuces, tika vilkti pa zemi. Pēc tam viņiem lika nomesties ceļos pie sienas ar seju pret pūli, tad katram atsevišķi iešāva galvā, bet pēc tam uz viņiem tika raidīta ložu kārta no AK-47,» rakstīts dokumentā.

Pret astoņiem no noslepkavotajiem tā dēvētais tiesas process nebija pat pabeigts.

Citā gadījumā radinieki ziņoja, ka par sava ģimenes locekļa nāvi uzzinājuši tikai pēc nāvessoda izpildes, kas nedeva viņiem iespēju pret to iebilst.

«Amnesty International» arī norāda, ka atzīšanās panāktas spīdzinot.

Organizācija aicina «Hamas» vadību «objektīvi un neatkarīgi» izmeklēt pieminētos gadījumus un, atrodot pierādījumus, saukt vainīgos pie atbildības «procesos, kas pilnībā respektē starptautiskos taisnas tiesas standartus».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu