ANO ģenerālsekretārs: ekstrēmistus radikalizē tas, ko viņi redz apkārt

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns trešdien aicināja uz vienotu globālu reakciju, lai novērstu terorismu, galveno uzmanību pievēršot cilvēktiesību ievērošanai.

«Mūsu atbildei ir jābūt vienotai un daudzdimensiju,» viņš teica, noslēdzot bijušo valstu un valdību līderu veidotā Madrides kluba starptautisko konferenci par ekstrēmisma novēršanu.

«Mūsu atbildē primārajām jābūt cilvēktiesībām,» piebilda ANO ģenerālsekretārs.

Cilvēki, kurus piesaista ekstrēmisms, nereti ir neapmierināti un «viņus radikalizē tas, ko viņi redz sev apkārt», teica Bans.

«Tas ietver vardarbību, netaisnību un drošības spēku rupju reakciju,» viņš uzsvēra.

Bans arī sacīja, ka pasaules līderiem nav izdevies pilnībā izprast tā dēvēto Arābu pavasari, kad tautas nemieros vairākās arābu valstīs tika gāzti autoritārie valsts vadītāji.

«Kad 2011.gadā norisinājās Arābu pavasaris, es aicināju reģiona līderus uzmanīgi un no sirds ieklausīties, kāds ir tā vēstījums, kādas ir vēlmes. Tomēr viņi nav klausījušies uzmanīgi,» secināja Bans.

ANO ģenerālsekretārs sacīja, ka valdībām ir jācīnās pret nabadzību un nevienlīdzību, jāveicina ilgtspējīga attīstība un jānodrošina, ka jaunieši, kas ir galvenais ekstrēmistu vervētāju mērķis, ir nodarbināti.

Bans atgādināja, ka nākamā gada pirmajos divos mēnešos viņš prezentēs globālu plānu cīņai pret terorismu.

Ap 200 ekspertu un 40 bijušo valstu vadītāju piedalījās divu dienu sanāksmē Madridē, lai runātu par veidiem, kā novērst ekstrēmismu.

Kopumā Madrides klubā ir 106 dalībnieki no 71 pasaules valsts, tostarp bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu