Atbrīvojot Savčenko, Putins cer uz ES sankciju nepagarināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

Eiropas Savienībai (ES) no Ukrainas krīzes būtu jāizdara «pienācīgi secinājumi» un jānostiprina partnerattiecības ar Krieviju, ceturtdien publikācijā Grieķijas laikrakstā «Katimerini» mudina Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

«Šobrīd Krievija un ES nonākušas pie sazarojuma, kad ir nepieciešams atbildēt uz jautājumu - kādu mēs redzam mūsu attiecību nākotni, kādā virzienā mēs grasāmies iet,» publikācijā, kas parādījusies īsi pirms viņa vizītes Grieķijā, skaidro Putins.

Pašlaik ir piemērots laiks, lai nostiprinātu partnerattiecības, ja puses izdarīs pienācīgus secinājumus no Ukrainas krīzes.

«Esmu pārliecināts, ka no notikumiem Ukrainā ir jāizdara pienācīgi secinājumi,» raksta Krievijas prezidents.

Viņš aicina ES līderus «ķerties pie tā, lai no Atlantijas līdz Klusajam okeānam radītu plašu ekonomiskās un humānās sadarbības telpu, kas ir balstīta vienādas un nedalāmas drošības arhitektūrā».

«Svarīgam solim šajā ceļā vajadzētu būt Eiropas un Eirāzijas integrācijas procesu harmonizācijai,» uzskata Putins.

«Krievija vadās no nepieciešamības veidot vienlīdzīgu, patiesas partnerības dialogu ar ES plašā jautājumu lokā - no vīzu liberalizācijas līdz energoalianses izveidošanai.» Tomēr «atbildes gatavību iet pa šādu savstarpēji izdevīgu un perspektīvu ceļu Eiropas kolēģos» Maskava pašlaik nesaskata.

"Vienlaikus uzskatām, ka neatrisināmu problēmu mūsu attiecībās ar ES nav," apgalvo Putins. Lai atgrieztos uz daudzplānu partnerības ceļa, vajag vienīgi atteikties no kaitīgās loģikas pēc principa "spēle vienos vārtos", praksē ņemt vērā vienam otra viedokli un intereses".

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu