Ziemeļkoreja izmēģina no zemūdenes palaistu raķeti

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja trešdien izmēģināja ballistisko raķeti, palaižot to no zemūdenes savas austrumu piekrastes tuvumā, paziņoja Dienvidkorejas armija.

Raķete tika palaista no zemūdenes Austrumu jūrā (Japāņu jūrā), savā paziņojumā informēja Dienvidkorejas armijas ģenerālštābs. Paziņojumā nebija sniegta detalizētāka informācija un netika izteikts spriedums par to, vai šis izmēģinājums bijis veiksmīgs.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe paziņoja, ka no zemūdenes palaistā Ziemeļkorejas ballistiskā raķete nonākusi Japānas «pretgaisa aizsardzības identifikācijas zonā» un tas noticis pirmoreiz.

«Tas ir liels drauds mūsu valsts nacionālajai drošībai. Tā ir briesmīga rīcība, kas smagi grauj reģiona mieru un stabilitāti. Mēs izteicām stingru protestu Ziemeļkorejai,» sacīja Japānas premjers.

Dažas dienas pirms šā izmēģinājuma Ziemeļkoreja draudēja veikt kodoltriecienu, atbildot uz Dienvidkorejas un ASV ikgadējo militāro mācību sākumu. Šajos manevros piedalās desmitiem tūkstoši Dienvidkorejas un ASV karavīru.

Seula un Vašingtona uzstāj, ka šīm mācībām ir tikai aizsardzības raksturs, bet Phenjana tās uzskata par tīši provokatīvām.

Ziemeļkoreja pirmdien nosodīja Dienvidkorejas un ASV manevrus kā «nepiedodamu noziedzīgu rīcību» un brīdināja, ka jebkāds teritoriālās suverenitātes pārkāpums novedīs līdz «apsteidzošam kodoltriecienam».

Divas nedēļas ilgie manevri «Ulchi Freedom» («Ulči brīvība»), kuros tiek izspēlēts Ziemeļkorejas iebrukuma scenārijs, lielākoties ir modelēti ar datoru, tomēr tajos piedalās 50 tūkstoši Dienvidkorejas un 25 tūkstoši ASV karavīru.

Ziemeļkoreja ir veikusi vairākus no zemūdenēm palaistu ballistisko raķešu izmēģinājumus ar dažādu veiksmes pakāpi.

Ziemeļkoreja mēģina attīstīt šīs raķetes, lai tās varētu izmantot kodoltriecienu veikšanai.

Pašreizējās ANO rezolūcijas aizliedz Ziemeļkorejai izmēģināt ballistisko raķešu tehnoloģiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu