Šogad pastiprinās slavenā Jēvles salmu āža apsardzi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad Zviedrijas pilsētā Jēvlē tiks pastiprināta Ziemassvētku salmu āža apsardze, lai tradīcijas 50.gadadienā pasargātu ikgadējo pilsētas rotājumu no dedzināšanas.

Salmu āzis pirmoreiz tika uzstādīts 1966.gadā. Kopš tā laika pilsētas rotājums ticis nodedzināts 34 reizes.

Katru gadu vietējie iedzīvotāji un pašvaldība izdomā jaunus veidus, kā aizsargāt salmu āzi. Taču par spīti visiem centieniem āzis parasti tiek nodedzināts vēl pirms Ziemassvētkiem.

Šogad Jēvles dome nolēmusi pastiprināt salmu āža apsardzi. «Mums būs vairāk apsargu,» sacīja domes pārstāve Helēna Okerlinda. «Ļoti svarīgi, lai 50.gadadienā tas paliek neskarts.»

Gadadienas svinēšanai no pašvaldības budžeta atvēlēti 850 000 Zviedrijas kronu (89 375 eiro). Kopējais Ziemassvētku pasākumu budžets Jēvlē šogad ir 2,3 miljoni kronu (241 850 eiro).

«Ļoti nedaudzas Jēvles lieluma pilsētas var lepoties ar tādām globālām slavenībām kā Jēvles salmu āzis,» norādīja pašvaldības mārketinga daļas vadītāja Annelija Hidena.

Salmu āzim ir savs tvitera konts, kurā sekotāji tiek informēti par tā likteni.

Pagājušogad Jēvles salmu āzis pārdzīvoja Ziemassvētkus, taču tika nodedzināts naktī uz 27.decembri. Saistībā ar notikušo tika aizturēts 26 gadus vecs vīrietis, kuru policija pieķēra āža tuvumā ar nokvēpušu seju. Viņam draud iespaidīgs naudassods un līdz četriem gadiem cietumā.

Pagātnē āzim uzbraukts ar izrotātu «Volvo» markas automašīnu, tam uzbrucis par Ziemassvētku vecīšiem un piparkūku vīriņiem pārģērbies vīriešu bariņš, kā arī reiz to nodedzināja amerikāņu tūrists, kuram vietējie bija iestāstījuši, ka tā esot pilsētas tradīcija, par ko nevienu nesoda. Viņam par nodarīto nācās pavadīt desmit dienas ieslodzījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu