Francijā atvērs reliģisko ekstrēmistu «rehabilitācijas centrus»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas valdība plāno atvērt vairākus rehabilitācijas centrus, kuros centīsies «pāraudzināt» pilsoņus ar ekstrēmistu uzskatiem. Tomēr plānotā centru atvēršana jau izraisījusi ne mazums diskusiju un pretrunīgu viedokļu, raksta «BBC».

Francijā drīzumā durvis vērs pirmais profilakses jeb Integrācijas un pilsonības centrs, kas dēvēts arī par pirmo «pretradikalizācijas nometni». Pirmais «pretradikalizācijas centrs» būšot vieglāka režīma iestāde nekā tās, ko plānots atvērt nākotnē. Pirmajā centrā plānots piesaistīt jauniešus, kas nošķirti no ģimenēm un draugiem, pirms viņi kļuvuši par radikāļiem. Centrā notikšot intensīvs darbs, lai viņus integrētu Francijas sabiedrībā. Cilvēki šajā centrā varot nonākt dažādos veidos, piemēram, pēc skolotāju un vecāku vēršanās pie atbildīgajām iestādēm.

Profilakses centrs varēšot uzņemt 30 cilvēkus. Dienas režīms tajā mazliet atgādina militāru internātskolu. Iemītniekiem būs jāceļas 6.45 katru rītu, jāapmeklē nodarbības un jāvelk uniforma, ko centra direktors sauc par «noteiktu apģērbu». Viņi apgūs Francijas vēsturi, reliģiju un psiholoģiju. Reizi nedēļā viņiem būs jāsalutē Francijas karogam un jādzied Francijas himna «La Marsellaise». Iemītnieki varēs nodarboties ar sportu, baudīt ar dzeju saistītas aktivitātes un reitterapiju, bet reliģiskās lūgšanas un citādi piekopt savu reliģiju centra iemītnieki drīkstēs brīvajā laikā savās istabās.

Plānots, ka centra iemītnieki šajā iestādē uzturēsies 10 mēnešus, pēc tam viņiem ļaus strādāt un tikties ar ģimenēm.

Uz jautājumiem par iemītnieku piekļuvi datoriem un telefoniem tiek atbildēts, ka datori būs paredzēti tikai mācību mērķiem, bet telefonu tīklu pārklājums šeit ir slikts.

Vietā, kur centru plānots atvērt, iedzīvotāji par to nav priecīgi. Viņi neticot valdības apgalvojumiem, ka pirmie centra iemītnieki būs dalībai programmā pieteikušies brīvprātīgi un viņu iespējamā saistība ar radikāļiem tikšot rūpīgi pārbaudīta.

Francijas premjerministrs Manuels Valss nesen informēja, ka tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā atrodas vairāk nekā 15 000 Francijas iedzīvotāji - potenciālie radikāļi.

Francijas valdība plāno līdz 2017. gadam atvērt 13 rehabilitācijas centrus «radikalizācijas upuriem». Pa vienai šādai iestādei būšot katrā Francijas reģionā. Plāna īstenošanai būšot nepieciešami teju 46 miljoni eiro. «Pretradikalizācijas centrus» varēšot apmeklēt cilvēki, kas nesen atgriezušies no Sīrijas vai iznākuši no cietuma.

Cilvēktiesību eksperti jau ceļ trauksmi par pirmā šāda centra izveidi, jo neesot skaidrs, cik brīvprātīga būs nonākšana tajā. Tāpat tiek apšaubīta centra spēja mainīt potenciālo radikāļu domāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu