Indija un Pakistāna apmainās apsūdzībās spiegošanā un izraida diplomātus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: K.M. Chaudary / TT NYHETSBYRÅN

Indija un Pakistāna ceturtdien apsūdzējušas otras diplomātus spiegošanā un izraidījušas tos no valsts, ziņo mediji.

Indijas policija ceturtdien paziņoja, ka aizturējusi Pakistānas diplomātu Mahmudu Ahtaru pie Deli zooloģiskā dārza, kur viņš ticies ar diviem indiešu sabiedrotajiem. Amatpersonas uzskata, ka Ahtars mēģinājis savervēt šos vīriešus, lai tie spiegotu viņa labā.

Pakistānas diplomāts un viņa sabiedrotie tika pieķerti ar viltotiem dokumentiem, kartēm un saraktiem ar to karavīru vārdiem, kas izvietoti uz Indijas robežas ar Pakistānu.

Indijas policija paziņoja, ka pastāv augsta iespēja, ka informācija, kuru šīs personas nodevušas Pakistānas izlūkdienestam, tiek izmantota pret Indijas nacionālajām interesēm un var kaitēt nacionālajai drošībai.

Ārlietu ministrija pavēstīja, ka aizturētajam diplomātam līdz sestdienai jāpamet Indija.

Pakistānas pārstāvniecība Deli noraidīja šīs apsūdzības, paziņojot, ka nekad neiesaistās nekādās aktivitātēs, kas nav savienojamas ar diplomātisko statusu.

Pakistāna ceturtdien paziņoja, ka pasludina Indijas diplomātu Sujetu Singu par «persona non grata» un devusi rīkojumu viņam nākamo 48 stundu laikā atstāt valsti.

Sings apsūdzēts Vīnes konvencijas un diplomātisko normu pārkāpšanā, liecina Pakistānas Ārlietu ministrijas paziņojums.

Spriedze Indijas un Pakistānas starpā pieaugusi kopš septembra, kad notika uzbrukums armijas bāzei Kašmiras apgabalā. Uzbrukumā dzīvību zaudēja 18 Indijas karavīri, un Indijas valdība uzskata, ka par to atbildīgi Pakistānā bāzētie separātistu kaujinieki.

Indija drīz pēc tam paziņoja, ka sūtīs īpašos spēkus veikt «ķirurģiskus uzbrukumus», lai likvidētu kaujiniekus Pakistānas teritorijā.

Pakistāna noliedz, ka Indijas spēki būtu iegājuši tās pierobežas teritorijā, un pārmetusi Deli mēģinājumus šādi novērst uzmanību no cilvēktiesību pārkāpumiem Kašmirā.

Daļu Kašmiras, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmiras teritoriju.

Reģionā izvietoti simtiem tūkstošu Indijas karavīru, padarot Kašmiru par vienu no militarizētākajām zonām pasaulē.

Kopš 1989.gada pret Indijas spēkiem Kašmirā cīnās vairāki desmiti nemiernieku grupējumu, kas vēlas panākt reģiona neatkarību vai apvienošanos ar Pakistānu.

Aplēsts, ka vardarbībā dzīvību zaudējuši gandrīz 44 000 cilvēku.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu