Francijas premjers Valss neizslēdz iespēju cīnīties par valsts prezidenta krēslu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas premjerministrs Manuels Valss svētdien neizslēdza iespēju kandidēt pret pašreizējo valsts prezidentu Fransuā Olandu cīņā par valdošās Sociālistu partijas nomināciju nākamgad gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Pēdējās nedēļās no Valsa nometnes skanēja paziņojumi, ka premjerministrs gaidīs Olanda lēmumu par kandidēšanu uz otro termiņu un kandidēs tikai tad, ja prezidents nolems necensties panākt savu pārvēlēšanu amatā.

Tomēr svētdien laikrakstā «Journal du Dimanche» Valss neizslēdza iespēju kandidēt pret Olandu janvārī gaidāmajās sociālistu priekšvēlēšanās.

«Es pieņemšu savu lēmumu ar visu sirdsapziņu (..) lai kas notiktu, manu lēmumu ietekmēs valsts labākās intereses,» viņš paziņoja.

Atbildot uz jautājumu, vai viņš šādi izdara spiedienu uz Olandu, Valss atbildēja, ka «šis mūsu valstij ir ļoti nopietns un vēsturisks brīdis. Mums visiem tas būtu jāapzinās. es izdaru spiedienu uz ikvienu.»

Valss ir bijis ļoti kritisks pret Olandu arī par nesen izdotu grāmatu, kas balstīta divu žurnālistu intervijās ar prezidentu.

Laikraksts «Le Parisien» vēstīja, ka Olanda padomnieki ir saniknoti par premjerministra izteikumiem, aicinot prezidentu atlaist Valsu no amata.

Tomēr prezidenta tuvu stāvoši cilvēki norādīja aģentūrai «Reuters», ka Olands neplāno mainīt valdības sastāvu.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Olands ir ļoti nepopulārs un sociālistu kandidāts prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā neiekļūs. Otrajā kārtā, domājams, sacentīsies labēji centriskās Republikāņu partijas kandidāts Fransuā Fijons un galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna.

Saskaņā ar Francijas prezidenta vēlēšanu sistēmu gadījumā, ja vēlēšanu pirmajā kārtā neviens kandidāts neiegūst absolūtu balsu vairākumu, abi visvairāk balsu ieguvušie kandidāti balotējas otrajā kārtā.

Vēlēšanu pirmā kārta notiks 23.aprīlī, bet otrā kārta paredzēta 7.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu