ASV aicina Kosovu atsaukt likuma projektu par armijas izveidošanu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV augsta amatpersona trešdien aicināja Kosovas līderus atsaukt likuma projektu, kas paredz pārveidot Kosovas drošības spēkus par regulāru armiju, un turpināt konsultācijas par šo jautājumu ar valsts etniskajām minoritātēm.

ASV valsts sekretāra palīga vietnieks Hoits Braiens Jī sava Kosovas apmeklējuma laikā aicināja valdību Prištinā «noņemt šo likumu no apspriešanas».

«Mums patiktu, ja valdība spertu soli atpakaļ un noņemtu šo likumu no apspriešanas,» Jī sacīja intervijā Kosovas sabiedriskajai raidkompānijai RTK.

Kosovas presidents Hašims Tači šomēnes nosūtīja parlamentam likuma projektu par regulāras armijas izveidošanu. Atšķirībā no konstitūcijas grozījumiem šim likumam nav nepieciešams, lai Kosovas serbi un citas etniskās minoritātes to apstiprinātu balsojot.

NATO un ASV ir brīdinājušas, ka sašaurinās militāro sadarbību ar Kosovu, ja tās valdība pārveidos viegli bruņotos drošības spēkus par armiju, nemainot konstitūciju. NATO ir palīdzējusi apmācīt Kosovas drošības spēkus.

Vašingtona uzskata, ka «šī pārveidošana būtu jāveic ar konstitūcijas grozījumiem», sacīja Jī.

Viņš arī aicināja Kosovas politiskās partijas apstiprināt robežas demarkācijas līgumu ar Melnkalni, kas parakstīts pirms diviem gadiem. Opozīcijas partijas ir solījušas izjaukt jebkādu valdošās koalīcijas mēģinājumu ratificēt šo līgumu, jo Kosova pēc šī līguma zaudētu daļu teritorijas.

Potenciālā Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts Kosova ir vienīgā Rietumbalkānu valsts, kuras pilsoņiem vajadzīgas vīzas braucieniem uz ES dalībvalstīm. Brisele ir paziņojusi, ka Kosova varētu iegūt bezvīzu režīmu ar Šengenas zonu, ja tiks ratificēts robežas demarkācijas līgums ar Melnkalni.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu