Pēc pirmstermiņa vēlēšanām sanācis jaunais Bulgārijas parlaments

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Bulgārijā trešdien pēc pirmstermiņa vēlēšanām pirmo reizi sanācis jaunais parlaments, kas par jauno spīkeru ievēlēja konservatīvās partijas GERB («Pilsoņi par Bulgārijas eiropeisku attīstību») pārstāvi Dimitaru Glavčevu.

Par viņa kandidatūru balsoja 157 deputāti, bet pret bija 81.

Bijušā premjerministra Boiko Borisova vadītā GERB vēlēšanās ieguva 95 no 240 deputātu vietām.

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs tikmēr paziņoja, ka nākamajā nedēļā aicinās GERB veidot jauno valdību, paužot vēlmi, lai tā tiktu izveidota līdz maija sākumam.

Vairākuma nodrošināšanai GERB bijusi spiesta veidot koalīciju ar nacionālistiski noskaņoto apvienību «Apvienotie patrioti», kam parlamentā ir 27 mandāti. GERB gan solījusi saglabāt labēji centrisku valdības kursu.

Sociālistiskā partija (BSP), kas solīja īstenot Krievijai draudzīgāku politiku, ar 80 deputātu vietām ir vadošā opozīcijas partija.

Parlamentā iekļuva vel divas partijas. Turku minoritātes partija MDL («Kustība par tiesībām un brīvībām») ieguvusi 26 vietas, bet 12 vietas izcīnījusi par Bulgārijas Donaldu Trampu iesauktā Veselina Mareška vadītā partija «Voļa» (Griba).

Borisovam priekšā stāv grūtā cīņa ar plaši izplatīto korupciju, kā arī saspīlētās attiecības ar kaimiņvalsti Turciju.

Bulgārija arī bažījas, ka Eiropas Savienības (ES) un Ankaras attiecību pasliktināšanās var izraisīt jaunu imigrācijas vilni uz Balkāniem, tostarp Bulgāriju.

Pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas Bulgārijā notika 26.martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu