Eksperti Sīrijas paraugos konstatējuši zarīnu vai tam līdzīgu vielu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskā ķīmisko ieroču uzraudzības dienesta komanda vizītes gaitā Hān Šeihūnā, Sīrijas ziemeļos, paraugos no 4.aprīļa uzbrukuma vietas konstatējusi «zarīna vai zarīnam līdzīgas vielas» iedarbību, sacīja jaunā ANO atbruņošanas nozares priekšniece Izumi Nakamicu.

Faktu noskaidrošanas komanda saņēmusi paraugus no dzīvniekiem, kas atbilstoši liecībām esot bijuši tuvu incidenta vietai nemiernieku kontrolētajā pilsētā, kā arī vides paraugus, Nakamicu otrdien sacīja ANO Drošības padomei.

Komanda arī novērojusi, kā tiek veikta sekcija trim cilvēkiem, kas atbilstoši liecībām esot bijuši uzbrukuma upuri, kā biomedicīnisko paraugu izņemšanu no viņu ķermeņiem, piebilda amatpersona.

Jau ziņots, ka 4.aprīlī ķīmiskās gāzes nemiernieku kontrolētajā Hān Šeihūnā, Sīrijas Idlibas provincē, laupīja dzīvību vismaz 87 mierīgajiem iedzīvotājiem.

Nemiernieki, ASV un Turcija apgalvo, ka tas bijis Sīrijas valdības kara aviācijas uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem, tomēr Damaska un Maskava šīs apsūdzības noraida.

Sīrijas prezidents Bašars al Asads apsūdzības par ķīmisko uzbrukumu nodēvējis par «100% safabricējumu», lai attaisnotu ASV militāro triecienu.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu