Berlīnē atklāta liberālā islāma mošeja

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CARSTEN KOALL / EPA

Berlīnē atvērta mošeja, kuras mērķis ir sludināt liberālu islāmu, ļaujot sievietēm un vīriešiem lūgties līdzās, kā arī tajā ir imami sievietes.

Arābu valodas frāzes «Allahu Akbar» («Dievs ir dižens») piektdien skaļi izskanēja Berlīnē, kad ASV un Malaizijas pilsone Ani Zonnevelda, kas ir viena no nedaudzajām sievietēm imamiem, aicināja uz lūgšanu Ibn Rušda-Gētes mošejā.

Tad viena no jaunās mošejas dibinātājām, juriste un sieviešu tiesību aktīviste Sejrana Ateša atklāja pasākumu ar sveicienu viesiem, kas pārstāv kristiešu un ebreju kopienas, kā arī mediju pārstāvjus.

«Mēs vēlamies raidīt signālu pret islāma terorismu un mūsu reliģijas nepatiesu izmantošanu,» sacīja 54 gadus vecā Turcijā dzimusī sieviete. «Mēs vēlamies kopīgi praktizēt savu reliģiju,» sacīja juriste, kas iepriekš aicināja veidot «seksuālo revolūciju musulmaņu pasaulē».

Kamēr imams skaitīja lūgšanu vācu valodā, līdzās lūdzās gan sievietes, gan vīrieši, kas tradicionālās mošejās nenotiek.

Jaunā mošeja ir 88.musulmaņu lūgšanu vieta Vācijas galvaspilsētā, tā izveidota nomātās telpās protestantu Svētā Jāņa baznīcas ēkas trešajā stāvā.

Mošejā aicināti visi musulmaņi - sunnīti vai šiīti, alavīti vai sufisti. Mošeja nosaukta par godu vācu rakstniekam Johanam Volfgangam fon Gētem un 12.gadsimta islāma filozofam Ibn Rušdam.

Mošeju dibināja septiņas personas, kas vēlas izveidot lūgšanu namu visām grupām, tostarp homoseksuālām personām.

Atklāšanā mošejas ēku apsargāja policija, lai gan tās dibinātāji apgalvoja, ka nav saņēmuši nekādus draudus vai aizskārumus, tomēr viņi apzinoties, ka varētu būt cilvēki, kas nav apmierināti ar šāda veida mošeju.

Vācijā dzīvo apmēram četri miljoni musulmaņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu