Vācija atsāks noraidīto patvēruma meklētāju deportēšanu uz Afganistānu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācija atsāks noraidīto patvēruma meklētāju deportēšanu uz Afganistānu, ceturtdien ziņo Vācijas mediji.

Vācija šomēnes apturēja deportēšanu pēc Kabulas diplomātiskajā kvartālā notikušā sprādziena, kurā dzīvību zaudēja vismaz 90 cilvēki un aptuveni 400 tika ievainoti. Spēcīgajā eksplozijā cieta arī Vācijas vēstniecība.

Tomēr Vācijas mediji ziņo, ka jau nākamnedēļ deportēšana varētu atsākties.

Raidorganizācija NDR un žurnāls «Der Spiegel» vēsta, ka lidmašīna ar noraidītajiem afgāņu patvēruma meklētājiem jau trešdien varētu izlidot no Leipcigas uz Kabulu.

Amatpersonas mediju ziņoto nav apstiprinājušas.

Pēc Kabulas sprādziena Vācijas kanclere Angela Merkele izteicās, ka deportēšana varētu tikt apturēta līdz jūlija vidum, bet norādīja, ka turpināsies to personu izraidīšana, kas ir krimināli sodītas, tiek uzskatītas par apdraudējumu drošībai vai nevēlas atklāt savu identitāti.

Kreisi noskaņotie Vācijas politiķi uzskata, ka Vācija nedrīkstētu sūtīt imigrantus atpakaļ uz Afganistānu, jo situācija tur nav droša.

Agrāk vairumam afgāņu, kuru lūgumi pēc patvēruma tika noraidīti, tika atļauts palikt Vācijā. Taču pagājušajā gadā Berlīne nolēma atzīt daļu Afganistānas par gana drošu, lai sūtītu afgāņus atpakaļ uz turieni.

Šogad līdz aprīļa beigām Vācija bija deportējusi 8620 nelegālos imigrantus, kuru lūgumi pēc patvēruma tikuši noraidīti. Pērn tika deportēti vairāk nekā 25 000, atsaucoties uz policijas datiem, ziņoja laikraksts «Die Welt am Sonntag».

11 195 patvēruma meklētāji šogad līdz aprīlim brīvprātīgi atgriezušies savā valstī. 2016.gadā brīvprātīgi atgriezties savā valstī izlēma 54 006 cilvēki. Ja noraidītie patvēruma meklētāji dodas prom brīvprātīgi, Vācijas valdība sedz ceļa izmaksas un sniedz vēl citu palīdzību.

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls šomēnes aicināja vest miera sarunas ar talibiem, norādot, ka mieru slēdz ne jau ar draugiem, bet ienaidniekiem.

16 gadus pēc ASV vadītā iebrukuma Afganistānā talibi joprojām kontrolē vai ietekmē situāciju 40% valsts teritorijas, un kopš ASV un NATO 2014.gada beigās oficiāli noslēdza kaujas misiju Afganistānā un pārorientējās uz Afganistānas drošības spēku atbalstu un apmācību, talibiem ir izdevies paplašināt savu ietekmi Afganistānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu