Finanšu ministrijas prognozes neizslēdz atkārtotu inflācijas uzliesmojumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tukšs naudas maks un monētas.
Tukšs naudas maks un monētas. Foto: MR.SUWAT RITTIRON/Shutterstock

Pastāvot ļoti augstiem ģeopolitiskajiem riskiem, joprojām nav pilnībā izslēgti arī strauja izejvielu preču cenu kāpuma riski gan globālajos tirgos, gan reģionā, kas var izraisīt atkārtotu inflācijas uzliesmojumu, pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Tomēr par šādu risku materializēšanos pašlaik nekas neliecina, un kopumā aprīļa dati vēlreiz apstiprina, ka inflācijas līmenis Latvijā saglabājas zems, norāda FM.

Patēriņa cenu pieaugums Latvijā pašlaik ir praktiski apstājies, un gada inflācija aprīlī veidojusi 1,1%, tikai nedaudz paaugstinoties no iepriekšējā mēnesī fiksētajiem 0,9%, liecina piektdien publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Zemo inflācijas līmeni nosaka galvenokārt energoresursu cenu kritums pasaules tirgū pēc straujā kāpuma 2022.gadā, kas pazeminājis ar mājokli saistīto preču un pakalpojumu cenas kopumā par 6,1%, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, skaidro FM.

Sekojot pasaules tendencēm, stabilizējušās arī pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas, kas gada laikā palielinājušās vairs tikai par 0,6%, un būtiska ietekme uz inflāciju vairs nav arī degvielas cenu svārstībām, kur autodegvielas cenas aprīlī bijušas par 4,5% lielākas nekā pirms gada.

Ja preču cenām ar 0,4% kopējo kritumu bijusi pazeminoša ietekme uz inflācijas līmeni, pakalpojumu cenu pieaugums ir straujāks, kopumā par 5,5% pret pagājušā gada aprīli, atspoguļojot iepriekš strauji augušās izmaksas un joprojām spēcīgo darba samaksas pieaugumu, norāda FM pārstāvji.

Visbūtiskāk pakalpojumu sektorā cenas palielinājušās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem (par 7,5%), atkritumu savākšanai (par 16,2%), sauszemes un jūras pasažieru pārvadājumiem, veselības aprūpes un izglītības pakalpojumiem. FM ieskatā arī turpmāk pakalpojumu cenu pieaugums būs tas, kas noturēs kopējo inflāciju tuvu 1% līmenim, kamēr preču cenu pieaugums būs ļoti ierobežots.

Arī turpmākajos mēnešos nav prognozējams straujš izejvielu preču cenu pieaugums pasaules tirgos, kas varētu straujāk palielināt preču cenas arī Latvijā, informē FM. Naftas cenas pēc nesenā kāpuma Tuvo Austrumu konflikta sakarā atkal uzrāda lejupvērstu dinamiku. ASV Enerģijas informācijas aģentūra tikko ir pazeminājusi savu naftas cenu prognozi 2024.gadam, izmaiņas balstot uz lēnāku pasaules naftas patēriņa pieaugumu, bremzējoties ekonomikas izaugsmei, un straujāku naftas ieguves apjomu pieaugumu.

Līdzīgi arī pasaules pārtikas cenu dinamika joprojām ir lejupejoša. Pārtikas un lauksamniecības organizācijas (FAO) veidotais pārtikas cenu indekss aprīlī pret iepriekšējo mēneši gan ir daudz palielinājies, tomēr šis pieaugums joprojām ir nebūtisks un kopumā neapstrādātās pārtikas cenas ir par 7,4% zemākas nekā attiecīgajā mēnesī pirms gada.

FM pārstāvji vērš uzmanību, ka uz zemu patēriņa cenu pieaugumu Latvijā norāda arī ražotāju cenu izmaiņas, kur vietējā tirgū realizētajai rūpniecības produkcijai cenas martā bijušas par 11,1% zemākas nekā pirms gada, tajā skaitā visai apstrādes rūpniecības produkcijai par 4,9% zemākas un tieši pārtikas rūpniecības produkcijai par 1,4% zemākas, kamēr elektroenerģijas, gāzes apgādes un siltumapgādes nozarē ražotāju cenas gada laikā ir kritušās par 23%.

Pašlaik inflācija Latvijā ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā un eirozonā, un arī gadā kopā cenu pieaugums Latvijā būs tuvu vai nedaudz zem pašreizējām FM prognozēm, kas februāra sākumā Latvijai šim gadam paredzēja 1,6% inflāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu