Cīņa par kovida vakcīnu patentiem: "Moderna" izcīna svarīgu uzvaru (1)

TVNET | FINANCENET
Foto: AFP / Scanpix

Farmācijas kompānija “Moderna” Eiropas Patentu iestādē (EPI) uzvarējusi strīdā pret “Pfizer” un “BioNTech”. Strīds bija par Covid-19 vakcīnām, un tas ir pozitīvs signāls kompānijai cīņā par lielāku peļņu, vēsta “Financial Times”.

Pagājušajā nedēļā EPI Opozīcijas nodaļa pieņēma lēmumu apstiprināt vienu no diviem strīdīgajiem “Moderna” patentiem.

“Varam paziņot, ka Eiropas Patentu iestāde ir nolēmusi apstiprināt patentu EP949, ko izstrādājusi kompānija “Moderna”. Tas ir viens no galvenajiem patentiem, kuru pašlaik apstrīd “Pfizer” un “BioNTech” daudzās Eiropas nacionālajās tiesās,” paziņojusi kompānija “Moderna”.

“Pfizer” un “BioNTech” ir divi mēneši laika iesniegt apelāciju, ko “Pfizer”, visticamāk, arī darīs. “BioNTech” paziņoja, ka EPI lēmums “nemainīs mūsu nelokāmo un viennozīmīgo pozīciju, ka šis [“Moderna”] patents ir nederīgs”.

“Enerģiski cīnīsimies un turpināsim aizstāvēt un pierādīt mūsu inovāciju patentu tiesības pret dažādiem pārkāpumiem, tostarp arī šajā lietā,” teikts “BioNTech” paziņojumā.

Iepriekš “Moderna” cieta neveiksmi vairākās tiesvedībās pret “Pfizer” un “BioNTech” par savas Covid-19 vakcīnas patentu. Jāatgādina, ka gan “Moderna”, gan “Pfizer/BioNTech” izstrādātās vakcīnas bija vienas no pirmajām, kuras tika apstiprinātas gan ASV, gan Eiropas Savienībā, un ar kurām tika sākta sabiedrības vakcinācijas kampaņa. Abas vakcīnas izmanto mRNS tehnoloģiju, tādēļ abas kompānijas vaino vienu otru “inovāciju zādzībā”.

Svarīgākais
Uz augšu