ES Tiesa: ES un Kanādas līgumu par pasažieru datu apmaiņu nevar noslēgt

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) un Kanādas vienošanās par aviokompāniju pasažieru datu apmaiņu pašreizējā formā nevar tikt noslēgta, jo tā neatbilst fundamentālām bloka tiesību normām, trešdien nolēmusi ES Tiesa.

Lēmums uzskatāms par triecienu ES valdībām, kuras iestājušās par personas datu uzglabāšanu pēc pēdējo gadu laikā piedzīvotajiem teroraktiem.

ES Tiesas ģenerāladvokāts pērnā gada septembrī paziņoja, ka 2014.gadā panākto ES un Kanādas vienošanos par pasažieru datu reģistra sistēmu (PNR) ir jāpārstrādā, lai to varētu parakstīt, jo pašreizējā versija ļauj varasiestādēm datus izmantot plašāk nekā tas ir nepieciešams, lai novērstu un atklātu teroristiskus noziegumus un nopietnus pārrobežu noziegumus.

ES ir noslēgusi vienošanos par pasažieru datu apmaiņu arī ar ASV, un pastāv arī bloka iekšējais reģistrs. Ņemot vērā ES Tiesas lēmumu, šie abi reģistri varētu tikt apstrīdēti.

Reģistrā iekļauti pasažieru vārdi, ceļojumu datumi, biļešu un kontaktinformācijas detaļas, ceļojumu aģenti un cita informācija.

PNR kļuvis par asu strīdu avotu Briselē, privātuma aizstāvjiem uzskatot, ka šādi reģistri ir neefektīvi cīņā pret terorismu, turklāt pārkāpj personas privātumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu