Izraēla novāc drošības iekārtas pie Jeruzalemes svētvietām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Izraēlas varas iestādes ir novākušas jaunas drošības iekārtas pie svētvietu kompleksa ieejas Jeruzalemē pēc tam, kad otrdien tur tika noņemti metāla detektori, kuru uzstādīšana bija izprovocējusi palestīniešu protestus un nemierus, ceturtdienas rītā konstatēja ziņu aģentūras AFP žurnālists.

Pie Tempļa kalna ieejas tagad ir novākti arī jaunuzstādītie nožogojumi un sastatnes ar videokamerām.

Izraēla ieviesa drošības pasākumus, tostarp pārbaudes ar metāla detektoriem pie Jeruzalemes Tempļa kalna ieejas, pēc palestīniešu uzbrukuma, kurā 14.jūlijā tika nogalināti divi Izraēlas policisti.

Palestīnieši apgalvoja, ka Izraēla ar šiem pasākumiem palielina savu kontroli pār šo svētvietu kompleksu, kurā atrodas Aksas mošeja un Klints kupols.

Šie pasākumi izraisīja palestīniešu sadursmes ar Izraēlas drošības spēkiem, kurās pieci palestīnieši gāja bojā, bet vairāki simti tika ievainoti. Savukārt 19 gadus vecs palestīnietis noslepkavoja trīs izraēliešus ebreju apmetnē Jordānas rietumkrastā.

Palestīnieši ceturtdienas rītā sāka pulcēties pie Tempļa kalna ieejas, paužot prieku ar svilpieniem, automašīnu signāltauru troksni un petaržu šaušanu gaisā. Notiekošo vēroja Izraēlas drošības spēki.

Musulmaņi atteicās ierasties Tempļa kalnā un lūdza Allāhu apkārtējās ielās vairāk nekā nedēļu pēc tam, kad Izraēla ieviesa jaunos drošības pasākumus. Pēc metāla detektoru noņemšanas otrdien musulmaņu dievlūdzēji turpināja boikotēt šīs svētvietas sakarā ar aizdomām par citiem drošības pasākumiem.

Tempļa kalns Jeruzalemē ir trešā svētākā vieta musulmaņiem un vissvētākā vieta jūdaistiem.

Musulmaņu organizācija «Waqf», kas pārvalda Tempļa kalna svētvietu kompleksu, ir paziņojusi, ka boikots tiks turpināts, līdz tā konstatēs, ka svētvieta un drošības pasākumi atkal ir tādā pašā stāvoklī kā pirms 14.jūlija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu