Irāna veiksmīgi izmēģina ar satelītu palaižamu raķeti

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irāna ceturtdien veiksmīgi izmēģināja ar satelītu palaižamu raķeti dažas dienas pēc tam, kad bija brīdinājusi Vašingtonu par atbildi uz jaunām ASV sankcijām pret Irānu tās ballistisko raķešu programmas dēļ, ziņoja Irānas valsts televīzija.

Ziņā teikts, ka starta mehānisms «Simorgh», kas nosaukts mītiska putna vārdā, spēj pavirzīt 250 kilogramus smagu satelītu līdz 500 kilometru augstumam virs Zemes.

Ar šo startu tika atzīmēta Imāma Homeini kosmosa centra oficiāla atklāšana. Šis centrs, kas nosaukts Irānas Islāma Republikas dibinātāja ajatollas Rūhollas Homeini vārdā, tika uzcelts satelītu sūtīšanai kosmosā, ziņoja valsts televīzija.

Raķete tika palaista no šī kosmosa centra, kas atrodas Semnānas provincē Irānas austrumos, bet kura precīza atrašanās vieta netika izpausta.

«Mēs to spējam izdarīt,» bija teikts lozungā uz šīs raķetes.

Rietumvalstīm ir aizdomas, ka Irāna izstrādā tehnoloģiju, lai spētu palaist tāla darbības rādiusa ballistiskās raķetes ar konvencionālajām kaujas galviņām vai kodolgalviņām. Teherāna to noliedz un uzstāj, ka tās kosmosa programmai ir tikai miera mērķi.

Irāna kopš 2009.gada ir palaidusi vēl četrus pašas ražotus satelītus, visos gadījumos izpelnoties Rietumu nosodījumu.

Dažas stundas pēc ceturtdien notikušā starta ASV to nosauca par rīcību, kas grauj reģiona stabilitāti un pārkāpj ANO Drošības padomes rezolūcijas.

«Mēs uzskatām, ka ar to tiek turpināta ballistisko raķešu attīstīšana. Mēs to uzskatām par provokatīvu rīcību,» reportieriem paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu