Lietuvā plāno ierobežot loteriju pieejamību

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvā iecerēts ierobežot loteriju pieejamību, nosakot, ka tajās drīkstēs piedalīties tikai personas, kas sasniegušas 16 gadu vecumu, paredzot stingrākas prasības attiecībā uz izložu reklāmu, kā arī reglamentējot to nosaukumus un loterijas biļešu dizainu.

Tas paredzēts Finanšu ministrijas izstrādātajā jaunajā Izložu likuma redakcijā, kas nomainītu 2003.gadā pieņemto likumu.

«Likuma grozījumu mērķis ir samazināt izložu pieejamību, pastiprināt to dalībnieku aizsardzību un nodrošināt izložu darbības caurskatāmību,» komentārā ziņu aģentūrai BNS sacījis Azartspēļu uzraudzības dienesta Likumdošanas nodaļas vadītājs Arnolds Dilba.

Jaunajai likuma redakcijai, kas vēl jāapstiprina valdībā un Seimā, saskaņā ar ministrijas ieceri būtu jāstājas spēkā no 2019.gada 1.maija.

Likumprojektā paredzēts, ka personām, kas jaunākas par 16 gadiem, aizliegts tiklab iegādāties loterijas biļetes, kā piedalīties interneta izlozēs. Gadījumos, kad pārdevējam rastos šaubas par pircēja vecumu, viņam būtu jāpieprasa tā personas dokumenti, savukārt lai piedalītos izlozēs internetā vai telefonā, iepriekš būs rakstveidā vai elektroniskā formātā jāslēdz līgums ar izlozes rīkotāju, kuram būs jāpārliecinās, ka līgumslēdzējs sasniedzis 16 gadu vecumu.

Kā norādījusi Finanšu ministrija, vecuma ierobežojumi šai jomā ir noteikti arī citās Eiropas Savienības valstīs, piemēram Igaunijā un Lielbritānijā izlozēs var piedalīties tikai no 16 gadiem, bet Beļģijā, Čehijā, Polijā, Nīderlandē, Šveicē, Zviedrijā, Portugālē un Vācijā - no 18 gadiem.

«Interneta izložu dalībniekiem ieteikts sagādāt iespēju (..) lūgt izlozes rīkotājam ierobežot maksimālo naudas summu, ko spēlētājs var izdot par loterijas biļetēm mēneša laikā vai arī noteikt diennakts laika ierobežojumus,» stāstījis Dilba.

Bērnudārzu, skolu, augstskolu, veselības aprūpes iestāžu, valsts un pašvaldību iestāžu vadītājiem būs jānodrošina, lai to datoros un tīkla iekārtās tiktu bloķēta iespēja piedalīties interneta izlozēs.

Šobrīd nekādu ierobežojumu attiecībā uz izložu dalībnieku vecumu Lietuvā nav, un nav arī izvirzīti noteikumi attiecībā uz loterijas biļešu dizainu, tādēļ izložu rīkotāji nereti dod tām azartspēļu nosaukumus - bingo, pokers, rulete, bet uz loterijas biļetēm tiek attēloti ar azartspēlēm saistīti simboli, piemēram, kārtis.

«Ierosināts arī aizliegt izložu reklāmu, kurā piedalīšanās tajās tiktu saistīta, piemēram, ar veselības uzlabošanos, personiskās dzīves un finansiālo problēmu atrisināšanas iespējām vai veiksmēm sociālajā jomā,» norādījis Dilba.

Pašlaik Lietuvas likumi izložu rīkotājiem neliedz atklāt jebkādu ar izlozēm saistītu informāciju, tai skaitā maksimālos laimestu apmērus, laimestu skaitu vai dalībnieku veiksmes stāstus.

Kā liecina Azartspēļu uzraudzības dienesta dati, šā gada pirmajā pusgadā izlozes Lietuvā rīkoja piecas lielas un viena mazāka kompānija. Izložu rīkotāju ieņēmumi par biļetēm no janvāra līdz jūnijam sasnieguši 42,963 miljonus eiro jeb par 7,9% vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu