Pērn «Islāma valsts» uzbrukumu skaits pieauga par spīti teritorijas zaudēšanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Islāma valsts» pērn bija vardarbīgākais bruņotais grupējums pasaulē par spīti tam, ka teroristu organizācija zaudēja kaujiniekus un teritoriju Irākā un Sīrijā, noskaidrots Mērilendas universitātes sagatavotā pētījumā.

2016.gadā «Islāma valsts» kaujinieki veica vairāk nekā 1400 uzbrukumus un nogalināja vairāk nekā 7000 cilvēku. Salīdzinot ar 2015.gadu, «Islāma valsts» uzbrukumu un upuru skaits palielinājies par apmēram 20%.

Par spīti tam, kopumā bruņoto kaujinieku pastrādāto zvērību skaits pasaulē pagājušogad samazinājās par desmito daļu.

«Islāma valsts» uzbrukumi turpinās arī šogad. Džihādisti uzņēmušies atbildību par pagājušās nedēļas teroraktiem Spānijā, kas prasīja 15 cilvēku dzīvības, un uzbrukumu ar nazi Krievijā, kurā tika ievainoti septiņi cilvēki.

«Islāma valsts» pēc sakāvēm Sīrijā un Irākā pastiprināja uz vientuļiem sekotājiem vai mazām grupām vērstos aicinājumus veikt terora aktus ar jebkādiem tiem pieejamajiem līdzekļiem. Tādi uzbrukumi pēdējos gados notika ASV pilsētās Orlando un Sanbernardino, kā arī Londonā, Mančestrā un Nicā.

«Šajā pašā laika posmā pieauga individuālo uzbrucēju skaits,» norāda Mērilendas universitātes pētījuma vadītāja Ērina Millere.

2014.gadā tika nodibināta starptautiska koalīcija «Islāma valsts» apkarošanai. Teroristu grupa mudināja savus sekotājus uzbrukt koalīcijas valstu pilsoņiem. «Ja nevarat atrast spridzekli vai lodi, tad atrodiet neticīgo amerikāni, francūzi vai kādu viņu sabiedroto. Sadragājiet viņam galvu ar akmeni, nogaliniet viņu ar nazi vai uzbrauciet viņam ar savu automašīnu,» pirms trim gadiem paziņoja Abu Muhameds al-Adnani. Pērnā gada septembrī viņu nogalināja ASV gaisa uzlidojuma laikā.

Pagājušā gada septembrī sāka iznākt «Islāma valsts» mēnešraksts ar ieteikumiem, kā veikt uzbrukums ar nazi vai automašīnu.

Tikmēr bruņotās grupas, kas solījušas lojalitāti «Islāma valstij», 2016.gadā veikušas 950 uzbrukumus ar gandrīz 3000 cilvēku upuriem, teikts Mērilendas universitātes pētījumā. Tas ir ievērojami vairāk nekā iepriekš. Taču lielākā daļa sabiedroto Bangladešā, Jemenā, Lībijā, Afganistānā, Pakistānā un Filipīnās bija iesaistīti konfliktos vēl pirms sasaistīšanās ar «Islāma valsti».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu