Merkele: Šrēdera rīcība nav pieņemama

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien paziņojusi, ka pēc savas politiskās karjeras beigām nemeklēs sev vietu biznesā, kritizējot savu priekšteci Gerhardu Šrēderu par pievienošanos Krievijas naftas giganta «Rosņeftj» direktoru padomei.

Tiešsaistes intervijā laikrakstam «Bild» Merkele uzsvēra, ka viņa ir apņēmusies gūt uzvaru 24.septembrī gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās un ceturto reizi ieņemt valdības vadītāja krēslu.

Uz jautājumu, vai pēc tam viņa, līdzīgi Šrēderam, meklēs kādu amatu biznesā, Merkele atbildēja: «Pēc kancleres amata es negatavojos pieņemt amatu biznesa pasaulē.»

«Nedomāju, ka tas, ko dara Šrēders, būtu pieņemami,» piebilda kanclere, pievienojoties citām balsīm vācu sabiedrībā, kas kritiski izsakās par bijušā sociāldemokrātu (SPD) līdera rīcību.

Šrēders, kas vadīja Vācijas valdību no 1998. līdz 2005.gadam, pazīstams kā Krievijas prezidenta Vladimira Putina personīgs draugs, un tikai dažas nedēļās pēc kanclera amata atstāšanas, viņš kļuva par gāzesvada «Nord Stream» akcionāru komitejas vadītāju.

Gāzesvads «Nord Stream», kas izbūvēts pa Baltijas jūras gultni, tieši savieno Krieviju un Vāciju, apejot Austrumeiropas valstis, un tā galvenais akcionārs ir Krievijas enerģētikas gigants «Gazprom».

Tā būvniecība izsauca skaļu kritiku, daudziem, īpaši Austrumeiropā, bažījoties par Eiropas Savienības (ES) enerģētiskās drošības apdraudējumu.

Tagad Šrēders atkal izsaucis kritikas uguni, pieņemot vietu Kremļa kontrolētā «Rosņeftj» padomē, par ko viņš gadā saņems pusmiljonu dolāru lielu algu.

«Rosņeftj» ir viens no uzņēmumiem, kas pakļauts Rietumu sankcijām, kuras tika izsludinātas, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Bažas par Šrēdera rīcību bijis spiests izteikt arī Merkeles galvenais sāncensis - pašreizējais SPD līderis Martins Šulcs. Tiesa gan, viņš vienlaikus izteicies, ka tā esot tikai «privāta lieta».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu