Libānas prezidents vaino Saūda Arābiju premjerministra apcietināšanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Libānas prezidents Mišels Auns trešdien paziņoja, ka Saūda Arābija ir apcietinājusi Libānas premjerministru Saadu Hariri, kurš konservatīvās karalistes apmeklējuma laikā novembra sākumā negaidīti paziņoja par atkāpšanos no amata.

«Nekas neattaisno premjerministra Saada Hariri neatgriešanos 12 dienu laikā, tādēļ mēs uzskatām, ka pretrunā Vīnes konvencijai viņš ir aizturēts un apcietināts,» pavēstīts Libānas prezidenta administrācijas oficiālajā tvitera kontā.

Prezidents arī atkārtoti apliecināja, ka nepieņems Hariri demisiju, kamēr premjerministrs nebūs atgriezies Libānā.

Pāris stundas pēc Auna paziņojuma Hariri centās apslāpēt baumas par savu iespējamo apcietināšanu.

«Es vēlos atkārtot un apstiprināt - ar mani viss ir absolūti, absolūti kārtībā, un ar Dieva svētību es atgriezīšos mīļotajā Libānā, kā es jums visiem biju solījis,» Hariri rakstīja tviterī.

Tas bija Hariri otrais ieraksts tviterī divu dienu laikā, cenšoties noraidīt baumas par viņa aizturēšanu.

Tikmēr Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns ceturtdien vizītes laikā Saūda Arābijā plāno tikties ar Hariri, paziņojusi kāda Francijas Ārlietu ministrijas amatpersona.

Ledriāns Saūda Arābijā ieradīsies trešdien un karalistes galvaspilsētā Rijādā tiksies ar ietekmīgo kroņprinci Mohammedu bin Salmanu, bet ceturtdien ministrs runās ar Hariri.

Hariri ir gan Libānas, gan Saūda Arābijas pilsonība, un viņam ir īpašumi arī Saūda Arābijā, kur viņa sieva un bērni dzīvojuši vairākus gadus.

Hariri 4.novembrī Saūda Arābijas televīzijā pārraidītā paziņojumā pavēstīja par demisiju, satricinot Libānas politisko vidi.

Libāna uzskata, ka Hariri piespieduši atkāpties un viņš tiek turēts Saūda Arābijā pret savu gribu. Tomēr Hariri svētdien apgalvoja, ka Saūda Arābijā atrodas brīvībā un «ļoti drīz» atgriezīsies Libānā.

Vairākas Libānas amatpersonas paudušas viedokli, ka Hariri vajadzētu atgriezties kopā ar ģimeni, lai Saūda Arābija nevarētu izdarīt uz viņu spiedienu.

Paziņojot par atkāpšanos no amata, Hariri sacīja, ka jūt apdraudējumu savai dzīvībai, un nosodīja Irānu un tās atbalstīto Libānas šiītu grupējumu «Hizbollah» par nesaskaņu sēšanu arābu pasaulē.

Hariri, kurš ir sunnīts, premjera amatā stājās pagājušā gada nogalē, vadot nacionālās vienotības valdību, kurā darbojas arī «Hizbollah» bloka pārstāvji. Viņa valdībai lielā mērā izdevies pasargāt savu valsti no Sīrijas pilsoņkara ietekmes.

Saūda Arābija un Irāna Sīrijas un Jemenas konfliktos, kā arī Libānas politiskajā dzīvē atbalsta pretējās puses.

Saskaņā ar Libānas varas dalīšanas sistēmu prezidenta amats ierasti tiek kristiešiem, premjerministra amatu ieņem sunnītu musulmaņu pārstāvis, bet parlamenta spīkers ir šiīts. Ja tiktu izveidota jauna valdība, kas nosvērtos vairāk uz «Hizbollah» pusi, Libānai tas varētu nozīmēt lielākas starptautiskas izolācijas un iespējamu ASV sankciju risku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu