Argentīna: zemūdenes pazušanā vainojama eksplozija, aizdomas par korupciju

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Argentīnas bruņotie spēki uzskata, ka zemūdenes «ARA San Juan» pazušanā 15.novembrī vainojama eksplozija, paziņojis valsts aizsardzības ministrs Oskars Aguads. Zemūdenē bija 44 apkalpes locekļi, kurus atrast dzīvus vairs neesot cerību, ziņo raidorganizācija CNN.

Starptautiskās aģentūras secinājušas, ka okeānā netālu no zemūdenes pēdējās zināmās atrašanās vietas fiksētais troksnis, visticamāk, bijusi eksplozija. Pazušanas apstākļi un ilgais meklēšanas laiks liek domāt, ka zemūdenes apkalpe nav izdzīvojusi.

«Tātad viņi visi ir miruši?» jautāja intervētājs Argentīnas televīzijas raidījumā. «Tieši tā,» atbildēja Aguads.

Aguads arī pauda aizdomas, ka zemūdenes tehniskā apkope neesot atbildusi standartiem. «Mums nav skaidru pierādījumu, bet ir aizdomas par korupciju,» viņš teica. Aguads piebilda, ka zemūdenei tika plānoti labošanas darbi, kas prasītu divus gadus, taču beigu beigās tie prasījuši veselus piecus gadus.

Turklāt auditos atklājies, ka dažas detaļas un materiāli neesot atbilduši standartiem. Ir aizdomas par cenu uzpūšanu, teica aizsardzības ministrs.

«ARA San Juan» meklēšanā iesaistīsies ASV un Krievijas zemūdenes, kas nolaidīsies līdz 6000 metru dziļumam.

Argentīnas bruņotie spēki jau apstiprinājuši, ka zemūdenes kapteinis ziņojis par īssavienojumu akumulatoru sistēmā. Tas noticis apmēram desmit stundas pirms eksplozijai līdzīgās skaņas.

Pagājušonedēļ tika pārtraukta apkalpes glābšanas operācija, tā vietā koncentrējoties uz vraka meklēšanu.

Līdz šim pārmeklēta apmēram 40 000 kvadrātkilometru liela teritorija jūrā, taču zemūdene tā arī nav atrasta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu