ES līderu viedoklis par Jeruzalemi nav mainījies pēc Trampa lēmuma

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOHN THYS / AFP

Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien noraidīja ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un paziņoja, ka saglabā viedokli par to, ka Jeruzalemes statuss ir jānosaka sarunu ceļā.

Trampa administrācija šomēnes izpelnījās plašu kritiku, kad tā oficiāli atzina Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, praktiski ignorējot palestīniešu pretenzijas uz šīs pilsētas austrumdaļu.

«ES līderi vēlreiz apliecina stingru uzticību divu valstu risinājumam, un šajā kontekstā ES nostāja par Jeruzalemi paliek nemainīga,» tviterī paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pēc tam, kad bloka 28 valstu līderi bija apsprieduši šo jautājumu samitā Briselē.

ES ir paudusi satraukumu par ASV lēmumu, un ES augstā pārstāve ārlietu un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni pagājušonedēļ brīdināja, ka tas var novest situāciju «atpakaļ uz vēl tumšākiem laikiem».

ES valstu un valdību vadītāju ceturtdienas paziņojums papildina kritiku pret Trampa lēmumu, kurš izbeidzis septiņus gadu desmitus ilgušu ASV politiku Jeruzalemes jautājumā un izprovocējis protestus islāma pasaulē.

ES ir ilgi uzstājusi, ka vienīgais ceļš uz mieru ir divas valstis – Izraēla un Palestīna – ar Jeruzalemi kā abu valstu galvaspilsētu, un šo valstu robežām jābūt tām, kas pastāvēja pirms 1967.gada kara starp arābu valstīm un Izraēlu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu