Austrālijā aiztur Ziemeļkorejas «ekonomisko aģentu»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austrālijas policija

Austrālijā aizturēts kāds vīrietis, kurš esot darbojies kā Ziemeļkorejas «ekonomiskais aģents», paziņojusi Austrālijas federālā policija. 59 gadus vecajam Čanam Hančojam izvirzīta apsūdzība par nelegālu eksporta koordinēšanu no valsts un runām par masu iznīcības ieroču piegādāšanu.

Policija norāda, ka Hančojs pārkāpis sankcijas, ko Austrālija un ANO uzlikušas Ziemeļkorejai. Viņš tika arestēts sestdien.

Tas ir pirmais tāda veida gadījums Austrālijā, kur aizturētais vīrietis dzīvo vairāk nekā 30 gadus. Viņš ir pirmais cilvēks, kam apsūdzība izvirzīta, pamatojoties uz 1995.gadā pieņemto Masu iznīcināšanas ieroču likumu.

Policijas rīcībā ir pierādījumi, ka Hančojs sazinājies ar «augsta ranga amatpersonām Ziemeļkorejā».

Likumsargi norāda, ka Hančojs organizējis pakalpojumus, kas saistīti ar Ziemeļkorejas kodolprogrammu, tostarp ārvalstīm pārdevis informāciju par ballistisko raķešu tehnoloģiju.

Hančojs arī darbojies kā starpnieks ogļu pārdošanas darījumā starp Ziemeļkoreju un grupām Indonēzijā un Vjetnamā.

Hančojs ir korejietis, taču naturalizācijas kārtībā ieguva Austrālijas pilsonību.

Viņš esot bijis «lojāls aģents», kurš «ticēja, ka darbojas kāda augstāka patriotiska mērķa vārdā».

Taču policija uzsver, ka Austrālijas iedzīvotāji neesot bijuši apdraudēti. «Zinu, ka apsūdzības ir satraucošas. Taču mēs nesakām, ka uz Austrālijas zemes nonāca jebkādi ieroči vai raķešu komponenti,» norāda policijas pārstāvis. «Neviens indivīds, kurš centīsies pārkāpt sankcijas, Austrālijā nepaliks nepamanīts.»

Ja Hančoju atzīs par vainīgu, viņam draud līdz desmit gadiem cietumā.

Oktobrī Austrālijas valdība sacīja, ka esot saņēmusi vēstuli no Ziemeļkorejas, kas to mudināja distancēties no ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas. Phenjana iepriekš brīdinājusi, ka Austrālija «nespēs izvairīties no nelaimes», ja sekos ASV piemēram sankciju ieviešanā pret Kima Čenuna režīmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu