CSU pirms Vācijas koalīcijas sarunām aicina paātrināt bēgļu repatriāciju

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LUKAS BARTH / EPA

Vācijas kancleres Angelas Merkeles Kristīgo demokrātu savienības (CDU) māsaspartija Bavārijā Kristīgi sociālā savienība (CSU) piektdien aicināja nosūtīt vairāk bēgļu atpakaļ uz viņu izcelsmes valstīm.

CSU nāca klajā ar šo aicinājumu pirms koalīcijas sarunām, kuras paredzēts sākt svētdien un kurās viens no galvenajiem klupšanas akmeņiem būs imigrācijas jautājums.

CSU, kas gatavojas reģionālajām vēlēšanām šogad, no ceturtdienas līdz sestdienai rīko savu ziemas konferenci Zēonas abatijā Bavārijas federālajā zemē.

«Iekšēji pārvietotu personu apvienošanās [ar savām ģimenēm] Irākā, piemēram, Mosulā vai Tikrītā, jau notiek lielā mērogā,» ziņu aģentūrai DPA paziņoja Vācijas attīstības ministrs un CSU politiķis Gerds Millers.

«Vairāk nekā 200 000 iekšēji pārvietotu personu jau ir atgriezušās. Varētu būt iespējama arī irākiešu ģimeņu atgriešanās savā dzimtenē no Vācijas,» teica Millers.

«Irāka ir lielā mērā atbrīvota [no džihādistu grupējuma «Islāma valsts»]» un «daudzās vietās atkal ir iespējams apvienot ģimenes», sacīja ministrs.

Viņš atzina, ka atšķirīga situācija ir Sīrijā. «Mēs gaidām, ka Ārlietu ministrija sniegs vērtējumu par drošības situāciju tur. To jau sen vajadzēja izdarīt arī attiecībā uz Afganistānu. Uz šā pamata arī tur var tikt sākti priekšdarbi bēgļu repatriācijai un atkalapvienošanai,» sacīja Millers.

CSU, kas vēlas pirms šogad gaidāmajām Bavārijas landtāga vēlēšanām atgūt to vēlētāju balsis, kuri pieslējušies pret imigrāciju noskaņotajai eiroskeptiķu partijai «Alternatīva Vācijai» (AfD), arī pieprasa samazināt sociālos pabalstus patvēruma meklētājiem un veikt gados jaunu patvēruma meklētāju vecuma pārbaudes.

CDU, CSU un Vācijas Sociāldemokrātiskā partija (SPD) svētdien sāks nedēļu ilgas sākotnējās sarunas par koalīcijas veidošanu, ko vēl nav izdevies izdarīt pēc 24.septembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām.

Sociāldemokrāti vēlas atjaunot to patvēruma meklētāju tiesības uz ģimenes apvienošanu, kas Vācijā ieguvuši vienīgi pagaidu aizsardzību, bet pret to kategoriski iebilst CSU.

Bēgļu politika ir viens no svarīgākajiem tematiem CSU konferencē, un tajā kā viesis piedalās Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kurš ir liberālās migrācijas politikas ass kritiķis.

Orbāns, kurš aizstāv savas valsts aso nostāju pret imigrāciju un bēgļu uzņemšanu, piektdien sacīja, ka viņš uzskata sevi par tautas gribas aizstāvi un paraugu Eiropai.

Orbāns pēc sarunām ar CSU sacīja, ka migrācijas jautājums ir kļuvis par demokrātijas problēmu. «Tautas griba ir skaidra. Viņi negrib dzīvot terorisma draudos. Viņi grib, lai būtu drošība, lai robežas būtu aizsargātas,» teica Orbāns.

SPD līderis Martins Šulcs aicināja CSU līderi Horstu Zēhoferu noteikt skaidras robežas bēgļu politikas un preses brīvības jomās. Vācijas laikrakstā «Bild» publicētos komentāros Šulcs sacīja, ka Orbāns seko «bīstamai loģikai» attiecībā uz bēgļu politiku.

Zēhofers piektdien aizstāvēja Orbānu, sakot, ka «viņš neapšaubāmi stāv uz konstitucionāla pamata». Zēhofers arī paziņoja par iniciatīvu ciešāk sadarboties ar Centrāleiropas valstīm, tostarp Ungāriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu