ANO cilvēktiesību komisārs: būtu jāveic Filipīnu prezidenta psihiskais novērtējums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ANO augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Zeids Raads al Huseins piektdien izteicies, ka Filipīnu prezidentam Rodrigo Dutertem būtu jāveic psihiskais novērtējums.

Kā piemērus minot vairākus gadījumus, kad Manila vērsusies pret ANO amatpersonām, Huseins sacīja, ka no malas izskatās, ka Dutertem būtu nepieciešams apmeklēt psihiatru.

Zeids un citas ANO amatpersonas pievērsušas pastiprinātu uzmanību Dutertes sāktajam karam pret narkotikām. Šajā pretrunīgi vērtētajā karā policija nogalinājusi vairāk nekā 4100 cilvēku, kas tiek turēti aizdomās par noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām. Bet tiesību aizsardzības organizācijas uzskata, ka nogalināti vēl vismaz 8000.

ANO īpašā ziņotāja jautājumā par nāvessodu izpildi bez tiesas sprieduma Agnese Kalamāra asi kritizējusi Dutertes kampaņu, izpelnoties par to prezidenta dusmas un, spriežot pēc Filipīnu mediju ziņotā, pat draudus iepļaukāt viņu.

Zeids sacīja, ka šādi draudi nevar tikt atstāti bez ievērības.

Duterte ar neparastu uzvedību izcēlies vēl vairākos citos gadījumos. Piemēram, pagājušogad viņš publiski paziņojis, ka pusaudža vecumā kautiņa laikā esot nodūris savu pretinieku, bet viņa preses pārstāvis steidzās norādīt, ka šis izteikums neesot jāuztver nopietni.

Duterte pazīstams arī ar to, ka mēdz saviem oponentiem veltīt necenzētu leksiku. Savukārt pret saviem «draugiem» viņš izturas ļoti labvēlīgi - Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu viņš dēvē par savu «varoni», kamēr ASV prezidentam pagājušā gada novembrī saviesīgā pasākumā Manilā nodziedāja serenādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu