ES Pamattiesību aģentūra nobažījusies par plāniem savienot bloka migrācijas datubāzes

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Rosinājumi savienot vairākas lielas Eiropas Savienības (ES) imigrācijas datubāzes rada dažādus riskus cilvēktiesībām, trešdien brīdinājusi ES Pamattiesību aģentūra.

Vīnē bāzēta aģentūra trešdien publiskoja ziņojumu par biometriskajiem datiem un to pašreizējo un turpmāko izmantošanu ES datu sistēmās.

Šobrīd patvēruma lūgumu un vīzu pieprasījumu apstrādei, kā arī policijas un robežsardzes vajadzībām tiek izmantotas trīs datubāzes.

ES šobrīd tiek apspriests plāns savienot pašreizējās datubāzes, kā arī vēl šobrīd neizveidotās, kurām jāidentificē ceļotāji, kuri pārsnieguši vīzas derīguma termiņu vai rada draudus sabiedrības drošībai.

«Ir ieguvumi pamattiesībām, bet ir arī lieli riski,» kas saistīti ar Eiropas Komisijas (EK) plānu, paziņoja aģentūras pārstāve Anna Šarlote Nīgorda, kura vada ar migrācijas jautājumiem saistīto aģentūras darbu.

Vairāku datubāzu savienošana atvieglotu pazudušu migrantu bērnu atrašanu un palīdzētu apkarot noziedzniekus, kuri tos izmanto, šādas apvienošanas pozitīvās iezīmes pieminēja aģentūra.

Tomēr aģentūras cilvēktiesību eksperti brīdina, ka datubāzu savienošana tās padarītu par pievilcīgu mērķi citu valstu hakeru un kibernoziedznieku acīs.

Pat šobrīd ES informācija par patvēruma meklētājiem ir «īpaši pievilcīga represīvu režīmu hakeru darbībai,» brīdina bloka Pamattiesību aģentūra.

Migrācijas datubāzu savienošana arī apgrūtinātu migrantu iespējas panākt to personīgās informācijas dzēšanu vai izlabošanu un palielinātu risku, ka likumsargi piekļūst datiem, kurus tiem nav jāizmanto, norāda aģentūra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu