Drauds privātumam: ASV plāno no iebraucējiem pieprasīt sociālo tīklu kontu vēsturi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Chandan Khanna / AFP

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija paziņojusi par nodomu ievākt sociālo tīklu kontu vēsturi no gandrīz visiem cilvēkiem, kas vēlēsies saņemt vīzu iebraukšanai ASV, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Saskaņā ar ASV Valsts departamenta ierosinājumu, lielākai daļai cilvēku, kas iesniegs pieteikumu ASV vīzas saņemšanai, būs jāiesniedz ar savu sociālo tīklu, tostarp «Facebook» un «Twitter», detaļas - informācija par visiem kontiem, ko cilvēki sociālajos tīklos lietojuši pēdējo piecu gadu laikā.

Konta detaļu iesniegšanas prasība attieksies arī uz ASV bāzētajiem sociālajiem tīkliem «Instagram», «LinkedIn», «Reddit» un «YouTube».

Kā vēsta ASV medijs «The New York Times», šo prasību varētu attiecināt arī uz citās valstīs bāzētajiem sociālajiem tīkliem.

Šādas informācijas iesniegšana attieksies uz aptuveni 14,7 miljoniem cilvēku gadā.

Sociālo tīklu informācija būs jāiesniedz gan cilvēkiem, kas pieteikušies uz imigrantu, gan uz neimigrantu vīzām.

Tāpat vīzas pretendentiem būs jāiesniedz informācija par pēdējos piecos gados izmantotajiem telefona numuriem un e-pasta adresēm, kā arī jāinformē ASV varas iestādes par saviem ceļojumu galamērķiem pēdējo piecu gadu laikā.

Cilvēkiem būs arī jāatklāj, vai viņi kādreiz tikuši izraidīti no kādas valsts un vai kāds no viņu radiniekiem ir bijis iesaistīts aktivitātēs, kas saistītas ar terorismu.

ASV Valsts departamenta ierosinājums neattieksies uz valstīm, ar kurām ASV ir bezvīzu režīms.

Šobrīd ieceļotāju sociālo kontu vēsturi ASV varas iestādes var pieprasīt, ja tās uzskata, ka šāda informācija ir nepieciešama personas identitātes apstiprināšanai vai veicot padziļinātas pārbaudes jautājumos, kas saistīti ar valsts drošības jautājumiem.

Lēmums par šo Valsts departamenta ierosinājumu būs jāpieņem ASV Pārvaldes un budžeta birojam.

Sabiedrībai būs tiesības divu mēnešu garumā iesniegt savus komentārus par šo ierosinājumu, bet pēc tam birojs jautājumu izvērtēs un pieņems lēmumu.

Nevalstiskās organizācijas jau paudušas viedokli, ka šāds ierosinājums ir cilvēku privātuma pārākums, kas apdraud arī vārda brīvību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu