Aptauja: Īrijas referendumā atbalstīta abortu legalizācija

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Īrijā piektdien notikušajā referendumā ar ievērojamu balsu pārsvaru ir atbalstīta abortu legalizācija, liecina nobalsojušo vēlētāju aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar šīs aptaujas rezultātiem 68% referenduma dalībnieku atbildējuši apstiprinoši uz jautājumu, vai atcelt konstitūcijas normu, kas šobrīd paredz faktiski pilnīgu abortu aizliegumu, izņemot gadījumus, kuros apdraudēta mātes dzīvība. 32% uz šo jautājumu atbildējuši noliedzoši.

Aptauju veica socioloģisko pētījumu firma «Ipsos/MRBI» pēc laikraksta «Irish Times» pasūtījuma, aptaujājot vairāk nekā 4500 nobalsojušos referenduma dalībniekus 160 balsošanas vietās.

«Irish Times» ziņoja, ka aptaujas kļūdas līmenis ir 1.5%.

Referendums notika līdz plkst.22 (pusnaktij pēc Latvijas laika), un tajā nodotās balsis tiks saskaitītas sestdien. Oficiālie referenduma rezultāti tiks paziņoti sestdienas pēcpusdienā vai vakarā.

Pirms trim gadiem īri, kas savulaik bija pazīstami ar savu konservatīvismu, referendumā ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja viendzimuma laulību legalizāciju, apliecinot, ka sabiedrības noskaņojums ir krasi mainījies.

1983.gada referendumā abortu aizliegums tika atbalstīts ar lielu balsu vairākumu, taču vēlētāju aktivitāte bija ļoti zema, un toreiz pie balsošanas urnām devās tikai nedaudz vairāk nekā puse no balsstiesīgajiem.

Pamatojoties uz toreizējā referenduma rezultātiem, sodu likumā tika iekļauta norma, kas par grūtniecības pārtraukšanu paredz 14 gadu ilgu cietumsodu. Tas novedis pie tā, ka ik gadu tūkstošiem īru sieviešu dodas uz Lielbritāniju, kur aborti ir atļauti.

Reaģējot uz sabiedrības sašutumu par kādas sievietes nāvi, kurai tika aizliegts izdarīt abortu, 2013.gadā aizliegums tika mīkstināts, atļaujot grūtniecības pārtraukšanu, ja mātes dzīvība ir apdraudēta.

Rīkot vēl vienu referendumu mudināja citas sievietes lieta. Viņa bija spiesta aborta izdarīšanai ceļot uz Lielbritāniju, lai gan auglim bija diagnosticēta nāvējoša deformācija. Sieviete vērsās ANO Cilvēktiesību komitejā, kura atzina, ka, liedzot viņai pārtraukt grūtniecību Īrijā, tikušas ierobežotas viņas cilvēktiesības. Īrijas valdība piedāvāja cietušajai 30 000 eiro lielu kompensāciju, vēl vairāk uzkurinot debates par nepieciešajām reformām.

Likumprojekts, kuru piedāvāts pieņemt, ja vēlētāji atbalstīs abortu aizlieguma atcelšanu, paredz dot neierobežotas tiesības izdarīt abortu līdz 12 grūtniecības nedēļai, bet atsevišķos noteiktos gadījumos - līdz pat sestajam grūtniecības mēnesim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu