Portāls: Tramps G7 samitā izteicies, ka Krima pienākas Krievijai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušonedēļ G7 samita vakariņās pasaules lielvaru līderu priekšā izteicies, ka, viņaprāt, Krima pienākas Krievijai, jo tur visi runājot krievu valodā. To portālam «BuzzFeed News» atklājuši divi avoti diplomātiskajās aprindās, kuri vēlējās saglabāt anonimitāti. Ziņas par Trampa izteikumiem guvušas plašu rezonansi ne vien ASV, bet arī Krievijas medijos.

Krievija 2014.gadā Krievija ieņēma un okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Maskava saņēma starptautisku nosodījumu un tika aplikta ar sankcijām. Krimas okupācija bija iemesls Krievijas izslēgšanai no G8, kas kļuva par G7.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins tolaik aizbildinājās, ka viņa pienākums esot aizsargāt etniskos krievus un krievvalodīgos Ukrainā.

Kā ziņots, pirms došanās uz Kanādu, kur notika G7 samits, Tramps žurnālistiem teica, ka G7 vajadzētu no jauna uzņemt Krieviju. «Kāpēc mums ir tikšanās bez Krievijas?» pavēstīja Tramps, dodoties uz samitu. «Viņiem būtu jāļauj Krievijai atgriezties, jo mums vajadzētu Krieviju pie sarunu galda.»

Samita pirmās dienas vakarā, ieturot maltīti, Tramps esot jautājis, kāpēc pārējie G7 līderi nostājušies Ukrainas pusē. «Ukraina ir viena no korumpētākajām valstīm pasaulē,» Trampa teikto atreferē viens no «BuzzFeed News» avotiem. Nav skaidrs, vai Trampa izteikumi bija domāti kā joks vai arī nopietni.

Baltā nama preses sekretāre Sāra Hakabija Sandersa preses brīfingā žurnālistiem teica, ka viņai nekas par šādiem Trampa izteikumiem neesot zināms un ka viņa nevarot komentēt privātas sarunas, kurās pati nav piedalījusies.

Ziņa izraisījusi pamatīgas diskusijas ASV medijos, un par to raksta arī Krievijas mediji, no kuriem vairums atrodas kremļa kontrolē. Kamēr Rietumos Trampa izteikumus uztver ar šoku, Krievijas portālos vērojama pozitīva uzņemšana.

«Ņemot vērā, ka Tramps iepriekš publiski paudis neapmierinātību ar Krievijas nebūšanu samitā, daudzi uzskata, ka viņš patiešām nostājies politiskā reālisma pozīcijā un novērtē teritorijas piederību, balstoties uz tās iedzīvotāju reālajām vēlmēm un etnisko sastāvu. Protams, tā ekspertu un žurnālistu daļa, kas uz Donaldu Trampu raugās kā uz «Putina aģentu», guva vēl lielāku pārliecību par saviem uzskatiem,» viedokļa rakstā Kremļa kontrolētajā propagandas kanālā «RIA Novosti» pauž bloga «Crimson Alter» autors Ivans Daņilovs.

Savukārt telekanāls «360», kas raida Krievijā un pašpasludinātajā Doņeckas Tautas republikā, par Trampa izteikumiem ziņo ar virsrakstu «Tramps paskaidro, kāpēc Krima pieder Krievijai».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu