Tramps: Ziemeļkoreja vēl arvien rada «ārkārtējus draudus» ASV (2)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LEAH MILLIS / REUTERS

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja vēl arvien rada «ārkārtējus draudus» Savienotajām Valstīm.

Prezidents parakstīja izpildrīkojumu, pagarinot par vienu gadu tā saukto «nacionālo ārkārtas situāciju» attiecībā uz Ziemeļkoreju un vēlreiz apstiprinot ekonomiskos ierobežojumus pret šo valsti.

Deviņas dienas pirms tam Tramps tviterī bija ierakstījis «Vairs nav Kodoldraudu no Ziemeļkorejas» pēc sava vēsturiskā samita ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu Singapūrā.

Jaunajā Trampa izpildrīkojumā paziņots, ka «ieročos izmantojama šķeļamā materiāla eksistence un izplatīšanas risks», kā arī Ziemeļkorejas valdības darbības un politika «turpina radīt neparastus un ārkārtējus draudus ASV nacionālajai drošībai, ārpolitikai un ekonomikai».

Nacionālā ārkārtas situācija pastāv kopš 2008.gada un liecina par saspīlējumu starp ASV un Ziemeļkoreju. Šis saspīlējums sasniedza kulmināciju pērn, kad Ziemeļkoreja pilnveidoja kodolspējīgu raķeti, kas spētu sasniegt ASV teritoriju. Tas mazinājās 12.jūnija samitā, kurā Kims piekrita «pabeigt denuklearizāciju» Korejas pussalā.

Abām pusēm vēl jāapspriež nosacījumi, pēc kuriem Ziemeļkoreja atteiktos no kodolieročiem apmaiņā pret tai noteikto sankciju mīkstināšanu.

Tramps ceturtdien valdības sanāksmē apgalvoja, ka denuklearizācija jau ir sākusies. ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss trešdien gan bija pateicis reportieriem, ka viņam nav zināms par nekādiem soļiem, kurus Ziemeļkoreja būtu spērusi denuklearizācijas virzienā, un ka detalizētas sarunas vēl nav sākušās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu