Jūrmalas nelegālās atkritumu izgāztuves teritorijā konstatēts gruntsūdeņu piesārņojums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Pērn degušās Jūrmalas nelegālās atkritumu izgāztuves teritorijā konstatēts ar ugunsgrēku nesaistīts gruntsūdeņu piesārņojums, pavēstīja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča. Viņa skaidroja, ka SIA «Geo Consultant» līdz šim iegūtie monitoringa rezultāti uzrāda, ka ķīmiskā skābekļa vērtība, kā arī benzola un fenolu saturs gruntsūdeņos pārsniedz Ministru kabineta noteikumos noteikto robežlielumu.

Izteiktāks piesārņojums konstatēts teritorijas austrumu un ziemeļaustrumu daļā.

Pēc VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes darbinieku paustā, hlorīdu un amonija jonu, kā arī palielināta ķīmiskā skābekļa patēriņa koncentrācija norāda, ka tas ir komunālais piesārņojums.

Līdz šim grunts piesārņojums monitoringa laikā nav konstatēts, un nebūtisks atsevišķu smago metālu koncentrācijas paaugstinājums ir raksturīgs teritorijai ar augstu antropogēno jeb cilvēku darbības radīto slodzi, skaidroja Bukleviča.

Saskaņā ar VVD noslēgto līgumu 32 690 eiro apmērā SIA «Geo Consultants» monitoringu ugunsgrēka skartajā teritorijā par turpinās līdz šī gada 27.jūlijam.

Kā ziņots, pagājušā gada 18.jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez VVD atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība. Degšana radīja lielu sadūmojumu, kurš izplatījās atmosfēras augšējos slāņos mākoņu veidā plašā teritorijā.

VVD iepriekš skaidroja, ka izgāztuvē bija uzkrāti aptuveni 23 000 tonnu atkritumu un teritorijā strādājošais uzņēmums «Prima M» nebija saņēmis atbilstošas atļaujas darbību veikšanai ar atkritumiem un, līdz ar to, darbojās nelegāli. Tāpat dienestā jau iepriekš saņemtas sūdzības no vietējiem iedzīvotājiem par smakām, kukaiņiem un žurkām.

Sākotnēji VVD bija izdevis rīkojumu izvest nelikumīgi glabātos atkritumus no teritorijas līdz pagājušā gada 1.jūnijam, bet uzņēmējs šo lēmumu pārsūdzēja. Neraugoties uz šīm darbībām centrālā struktūrvienība atstāja lēmumu negrozītu un atkritumi bija jāizved līdz 24.jūnijam.

Sakarā ar notikušo Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) par aizdomās turētajiem atzinusi trīs personas, no kurām viena ir «Prima M» valdes locekle Lūcija Uzkliņģe. Pati valdes locekle aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja, ka pārējās aizdomās turētās personas ir cita uzņēmuma darbinieki, kas tolaik bija saistīti ar «Prima M» darbību. Uzkliņģe sacīja, ka viņa un vēl divas personas tiek turētas aizdomās par nelicenzētu darbību, nevis ugunsgrēka izraisīšanu. Tāpat uzņēmuma pārstāve uzskata, ka ugunsgrēkā dega 8000 tonnas pārstrādes materiālu, nevis 23 000 tonnas atkritumu.

Līdz pagājušā gada 26.jūlijam degušās teritorijas attīrīšanu par 550 000 eiro veica SIA «Clean R».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu