Sāk kriminālvajāšanu pret lielāko nodokļu parādnieku (151)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šā gada 30. martā VID Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde ir nosūtījusi Jelgavas prokuratūrai kriminālprocesu ar ierosinājumu sākt kriminālvajāšanu pret vienu no lielākajiem nodokļu nemaksātājiem fizisko personu vidū. Kopumā šī persona valstij ir parādā Ls 342 665,35, portālu TVNET informēja VID komunikāciju daļā.

 Veicot izmeklēšanu, konstatēts, ka fiziskā persona Jānis F., kurš ir viens no lielākajiem nodokļu nemaksātājiem fizisko personu vidū, laika posmā no 2005.gada līdz 2008.gadam ir veicis nereģistrētu saimniecisko darbību un tādā veidā guvis ienākumus, no kuriem nav veicis iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumus valsts budžetā. Saskaņā ar VID speciālistu aprēķiniem, valsts budžetā neiemaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērs jeb pamatparāds valsts budžetam ir 342 665,35 lati.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā konstatēts, ka Jānis F. laika posmā no 2005.gada līdz 2008.gadam nodarbojās ar nekustamā īpašuma tirdzniecību. Jānis F. gan pats personīgi, gan ar algotu starpnieku palīdzību nodarbojās ar nekustamā īpašuma iegādi, maiņu, sadalīšanu, attīstību un to tālāku realizāciju fiziskām un juridiskām personām. Darījumi ar nekustamo īpašumu tika realizēti ar sludinājumu starpniecību plašsaziņas līdzekļos. Izmeklēšanas gaitā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji noskaidrojuši, ka šādi vīrietis minētajā laika posmā guvis ienākumus no darījumiem ar 67 nekustamajiem īpašumiem Jelgavā, Jelgavas rajonā un Rīgā. Šo nekustamo īpašumu kopējā vērtība bija 1 870 486,90 lati.

Jānis F. centās slēpt darījumu faktisko vērtību un būtību, gan noformējot nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas darījumus kā dāvinājumus, gan slēdzot fiktīvus aizdevuma līgumus, tādējādi cenšoties izvairīties no nodokļu nomaksas.

Kriminālprocess pret Jāni F. tika sākts Jelgavas prokuratūrā 2009.gada 10.septembrī pēc Krimināllikuma XIX nodaļas par iespējamo noziedzīgo nodarījumu tautsaimniecībā. VID Finanšu policijas pārvalde kriminālprocesu izmeklēšanas turpināšanai saņēma 2009. gada 14.septembrī un vēlāk to kvalificēja pēc Krimināllikuma 207.panta otrās daļas un 218.panta otrās daļas par nereģistrētas saimnieciskās darbības veikšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā Jānis F. atzīts par aizdomās turēto un ir uzlikts arests četriem viņam piederošiem nekustamajiem īpašumiem, proti, trim dzīvokļiem Rīgā un zemesgabalam Jelgavā. Šo nekustamo īpašumu kadastrālā vērība ir 32 567 lati. Tāpat arests ir uzlikts Jānim F. piederošajām kapitāldaļām divos uzņēmumos, kas darbojas nekustamo īpašumu jomā.

Komentāri (151)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu