KNAB veic kratīšanas un pārbauda "Latvenergo" vadību (296)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šodien veic operatīvos pasākumus saistībā ar AS "Latvenergo" vadības darbību, tostarp notikušas kratīšanas uzņēmuma valdes locekļu kabinetos, automašīnās un citur, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija un aculiecinieku stāstītais.

Papildināta saskaņā ar jaunāko informāciju

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) apstiprināja, ka kratīšana notikusi "Latvenergo" prezidenta Kārļa Miķelsona un viņa vietnieka Aigara Meļko kabinetos. Kratīšanas laikā bijis pieaicināts arī Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvis.

Kamparam neesot zināms, kāpēc kratīšana notikusi. Savukārt pēc neoficiālas informācijas, kas ir aģentūras LETA rīcībā, KNAB aktivitātes ir saistītas ar Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas otrās kārtas projektu.

Ekonomikas ministrijas rīcībā pagaidām nav ziņu, ka šīs lietas ietvaros kāds būtu aizturēts. Iespējams, ka

KNAB interesējas par Miķelsona, Meļko un vēl vairāku ar TEC-2 rekonstrukciju saistītu vadošu darbinieku rīcību.

Viņu vidū ir arī "Latvenergo" ražošanas tehniskais direktors Gunārs Cvetkovs, "Latvenergo" koncerna uzņēmuma AS "Sadales tīkls" valdes loceklis Andrejs Stalažs un citi.

"Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis informāciju par kratīšanām nevarēja komentēt, jo viņa rīcībā šādu ziņu nebija.

Nekādus komentārus pagaidām nesniedz arī KNAB pārstāvji.

Kampars piebilda, ka par lietas tālāko attīstību lems procesa virzītājs - KNAB.

KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe šodien neieradās uz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdi, to, pēc biroja vadītāja Normunda Vilnīša teiktā, pamatojot ar steidzamām un neatliekamām darbībām. Vilnītis gan sīkāk par šiem neatliekamajiem darbiem neko nezinot.

Biznesa portālam "Nozare.lv"

neizdevās sazināties ar Miķelsonu un Meļko - viņu mobilie tālruņi ir izslēgti vai atrodas ārpus uztveršanas zonas.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva dati, Miķelsons par "Latvenergo" prezidentu kļuva pirms 10 gadiem. Pirms tam viņš četrus gadus vadīja degvielas tirgotāju "Latvija Statoil", bet vēl iepriekš nodarbojās ar automašīnu biznesu.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Miķelsonam pieder 33,75% SIA "Innovia" daļu 10 125 latu nominālvērtībā, 75% SIA "Unleassh Performance" daļu 1500 latu nominālvērtībā, 20% SIA "Braukšanas mācību centrs" daļas 2000 latu nominālvērtībā un 50% SIA "Cell Finance" daļu 21 000 latu nominālvērtībā.

Uzņēmumu "Cell Finance" viņš nodibinājis tikai šā gada martā kopā ar Meļko, kuram pieder daļas arī firmā "Innovia".

Kā ziņots, TEC-2 projekta finansēšanai "Latvenergo" parakstījis aizdevuma līgumu ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) un Eiropas Investīciju banku par kopumā 175,62 miljoniem latu.

"Latvenergo" rīkotajā konkursā par TEC-2 otrā energobloka rekonstrukciju uzvarēja Turcijas uzņēmums "GAMA GÜC Sistemleri Muhendislik ve Taahhut" ("GAMA"). Līgums ar "GAMA" tika parakstīts 3.martā. Rekonstrukcijas procesa tehniskajai uzraudzībai tiks piesaistīta arī konsultantu kompānija - Šveices uzņēmums "AF Colenco".

Pēc parametriem otro energobloku ir paredzēts celt līdzīgu pirmajam, kas tika nodots ekspluatācijā 2009.gada 6.maijā. Rīgas TEC-2 otrā energobloka uzstādītā elektriskā jauda būs 427 megavati, bet siltuma jauda - 270 megavati.

Saskaņā ar "GAMA" prognozēm rekonstrukcijas darbi TEC-2 sāksies šā gada augustā vai septembrī, un projekts tiks noslēgts trīs gadu laikā.

Komentāri (296)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu