Šogad mežizstrādē dzīvību zaudējuši četri cilvēki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad mežizstrādē krītošu koku dēļ gājuši bojā četri, bet smagas traumas guvuši divi nodarbinātie, informēja Valsts darba inspekcijas (VDI) eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs. VDI sākusi letāla nelaimes gadījuma darbā izmeklēšanu mežistrādes nozarē.

Veicot mežizstrādes darbus, nodarbinātajam uzkritis koks, kā rezultātā gājis bojā 53 gadus vecs vīrietis. Pagājušajā gadā mežizstrādes nozarē notikuši 26 nelaimes gadījumi darbā, no tiem trīs darbinieki gāja bojā, pieci guva smagas traumas.

«Visbiežāk nelaimes gadījumu darbā cēlonis ir darba aizsardzības prasību neievērošana un neprofesionāli veikta koku gāšana. Mežizstrādes darbus veic daudz neapmācītu darbinieku. Esam konstatējuši arī gadījumus, kad tiek uzrādīta izglītības iestādes izsniegta kvalifikāciju apliecinoša apliecība, bet darbi tiek veikti neprofesionāli, piemēram, atstājot aizzāģētus un iekārušos kokus un neievērojot bīstamās zonas,» stāsta VDI Darba aizsardzības nodaļas vadītāja Sandra Zariņa.

Jau februārī VDI tematiskajā pārbaudē atklāja, ka vairāk nekā desmit mežistrādes uzņēmumos darbus veica nereģistrēti nodarbinātas personas. Šādos gadījumos darba aizsardzības prasības parasti netiek ievērotas, kā arī nodarbinātajiem netiek izsniegti individuālie aizsardzības līdzekļi. Šie pārkāpumi šogad arvien biežāk prasa nodarbināto dzīvības.

VDI pārbaudēs konstatējusi arī, ka mežizstrādes darbos tiek nodarbinātas personas, kas nav ieguvušas atbilstošu izglītību, lai varētu strādāt mežā. Šādi nodarbinātie, nezinot specializētās prasības darbam mežizstrādē, biežāk cieš nelaimes gadījumos darbā.

VDI atgādina, ka, veicot mežizstrādes darbus, darba devējam jāievēro Ministru kabineta noteikumi «Darba aizsardzības prasības mežsaimniecībā». Par šo noteikumu pārkāpšanu VDI var piemērot administratīvo sodu fiziskām personām no 50 līdz 250 latiem, bet juridiskām personām no 50 līdz 500 latiem.

No šī gada 1.janvāra līdz 17.aprīlim VDI ir reģistrējusi 21 nelaimes gadījumu darbā ar letālām sekām. Septiņu letālu nelaimes gadījumu cēlonis, iespējams, nav saistīts ar darba vides riska faktoriem, kas tiks noskaidrots izmeklēšanas gaitā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu