Skolas direktores krimināllietā liecinieki maina liecības (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krimināllietā, kurā par kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā apsūdzēta nu jau bijusī Rīgas Mūzikas internāta vidusskolas direktore Maija Leipciga, liecinieki būtiski mainījuši liecības, raksta «Neatkarīgā».

Apsūdz dienesta stāvokļa izmantošanā

Leipciga apsūdzēta pēc Krimināllikuma (KL) 318.panta 2.daļas - par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Saskaņā ar likumu vainīgo personu par šo nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām (30 000 latiem), atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus.

Tāpat skolas bijušajai vadītājai apsūdzība uzrādīta pēc KL 320.panta 4.daļas - par kukuļņemšanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, vai ja kukulis izspiests. Minētais likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Izmeklētāji uzskata, ka apsūdzētā persona ļaunprātīgi izmantojusi dienesta stāvokli un skolas brīvajās štata vietās noformējusi fiktīvus darbiniekus,

kuri faktiski nekādu darbu skolā vai attiecīgajā amatā neveica, bet šīm personām aprēķinātā darba alga nonāca apsūdzētās rīcībā. Leipciga esot ņēmusi kukuļus kā atlīdzību par atsevišķu darbinieku pieņemšanu darbā skolā. Fiktīvo darbinieku darba algas un kukuļu veidā pieņemtie līdzekļi tikuši tērēti gan skolas kolektīva kopīgajām ārpusdarba izklaidēm, gan apsūdzētās personīgiem mērķiem.

Šo lietu sākotnēji izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas uzskata, ka internātskolas direktore laikā no 2007.gada janvāra līdz 2011.gada janvārim, tīši un ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, veikusi pretlikumīgas darbības saistībā ar viņas vadītajai iestādei piešķirtajiem pašvaldības budžeta finanšu līdzekļiem.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka internātskolas direktore mācību iestādes vārdā ar tās darbiniekiem slēgusi papildu vienošanās par amatu savienošanu vai blakus darbu, piespiedu formā izvirzot nosacījumu atdot viņai daļu no saņemtā atalgojuma - vismaz 40 latus mēnesī no personas. Tāpat izmeklēšanā konstatēts, ka mācību iestādes vadītāja pieņēmusi darbā arī fiktīvus darbiniekus, kuri patiesībā nav veikuši savus pienākumus, bet viņu

algas tikušas izmantotas citiem mērķiem, tostarp amatpersonas personīgajām vajadzībām, ar to radot kaitējumu Rīgas domei vismaz 6378 latu apmērā.

Leipciga vainu neatzīst

Kā raksta laikraksts, tiesas procesā pret Leipcigu vairāki liecinieki sākuši liecināt pilnīgi citādi nekā KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā. Kā liecinot tiesas sēžu protokoli, Mūzikas internātskolas noliktavas pārzine L. B., vaicāta, kāpēc atšķiras viņas pirmstiesas izmeklēšanas laikā KNAB un šobrīd tiesā sniegtās liecības, teikusi: «Laikam tas taisnības brīdis pienācis.»

Pirmoreiz lieciniece KNAB esot pratināta sešas stundas. Kad viņa devusies mājās, sētā pie durvīm viņu esot sagaidījis KNAB izmeklētājas Lienītes Šikores vīrs Anrijs Šikors, kuru lieciniece pazinusi, jo abi bijuši bērnības draugi. Anrijs lieciniecei esot piedāvājis variantu - «vai nu es neredzēšu, kā mans bērns pabeidz skolu, vai es sniedzu tādas liecības, kādas man vajadzēs sniegt», L.B. liecinājusi tiesā. Anrijs arī esot norādījis - «lai viss būtu kārtībā», «jāparaksta tas, kas tiek uzrakstīts», «jāsaka tas, ko man liks teikt».

Kad nākamo reizi lieciniece aizbraukusi uz KNAB, viņai esot piemeklēta advokāte, kas vēlāk esot izrādījusies KNAB izmeklētājas draudzene. Pratināšanās KNAB esot «uzdots jautājums, kurā jau bija atbilde». Pratināšanas protokolu, kā jau mācīta, «es neizlasīju, bet parakstīju», tiesai stāstījusi lieciniece, piebilstot: «Tā ir mana kļūda, bet es ātrāk gribēju tikt projām.» Rīcību esot ietekmējusi arī advokātes klātesamība: «Nelasīju, jo man blakus bija advokāte. Domāju, ka šim cilvēkam var uzticēties. No viņas cilvēcīgās saskarsmes man neienāca prātā, ka tā var sagrozīt [liecības].» «Tajā brīdī es domāju par sevi, saviem bērniem, es gribu redzēt, kā viņi izaug, lai es tiktu mājās. Bet tagad ir tas brīdis pienācis, kad es nevaru Maijai paskatīties acīs un pateikt un vainot viņu par to, ka es tur esmu mainījusi liecības. Mēs visi esam cilvēki.

Man ir trīs meitas, es viņas audzinu viena pati. Tāpēc arī šīs liecības mainās. (..) Liecības atšķiras. Patiesība ir šodien,»

tiesā izteikusies bijusī internātskolas darbiniece.

KNAB būcenis joprojām ir prātā

Savukārt internātskolas audzinātāja B.I.T., kura sirgstot ar klaustrofobiju, stāstījusi: «Man tas KNAB būcenis joprojām ir prātā. Tur loga nebija. Durvis man bija aiz muguras, es skatījos, vai kāds neaizslēdz.» Par protokolā lietotajiem traktējumiem lieciniece esot mēģinājusi strīdēties ar izmeklētāju, tomēr viņš vien atbildējis, «ka man galvenais ir tikt no turienes ārā».

Internātskolas galdnieks N.K. tiesā teicis:

«Mani toreiz KNAB piespieda. Ieradās astoņos no rīta. Sāka «spiest», un es nezināju, kas īsti jāsaka.»

Savukārt kāds krievu tautības internātskolas darbinieks KNAB esot pratināts bez tulka: «Es KNAB teicu, ka man nevajag tulku. Es teicu, ka ticu, jo viņiem ir tik godīgas sejas. Nav jau Krievija.»

Leipcigas lietā liecības būtiski mainījis arī Mūzikas internātskolas direktora vietnieks saimnieciskajos jautājumos Zigmunds Liepa. «Toreiz izmeklētājs sāka stāstīt priekšā, izmeklētājs rakstīja. Viņi divatā sēdēja, viens rakstīja protokolu, nosauca jautājumu, pats atbildēja priekšā, mēģināja noformulēt atbildi. Protokolu parakstīju, godīgi sakot, nemaz neizlasīju protokolu. Ja 10.00 no rīta sākas nopratināšana, pēc insulta, pēc tam bija kratīšana, atņem telefonu, lemj, vai «sēdinās mani vai nesēdinās», tad kā pēc tam ir iespējams kaut ko normāli parakstīt! (..) Apstiprināt liecības šobrīd nevaru, tad mana doma bija savādāka,» tiesā izteicies Liepa.

Liepa šajā lietā sākotnēji ticis atzīts par aizdomās turēto vairākos amata noziegumos, bet vēlāk nu jau bijušais KNAB izmeklētājs Ruslans Balakleiskis lietu pret viņu izbeidzis.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu