Valsts būvinspekcijas likvidācija mazinās kontroles sistēmu (108)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ekonomikas ministrija uzskata, ka ar Valsts būvinspekcijas (VBI) reorganizāciju tikšot mazināti birokrātiskie šķēršļi būvniecības nozarē. Diemžēl Valsts būvinspekcijas likvidācija vairāk izskatās pēc kārtīgi neizsvērtas idejas, kas nevis nodrošinās vēlamo efektivitāti, bet gan vēl vairāk mazinās jau tā nepilnvērtīgo būvniecības kontroles sistēmu valstī.

Kā ziņots, līdz ar ieplānoto būvniecības kontroles pilnīgu nodošanu pašvaldību būvinspektoru kompetencē un Valsts būvinspekcijas likvidāciju notiks būvniecības kontroles likvidācija valstī, uzskata "Sabiedrība par atklātību "Delna"".

EM uzsver, ka VBI tiek reorganizēta, lai pilnveidotu būvniecības kontroles sistēmu valstī, novēršot funkciju dublēšanos starp valsti un pašvaldībām.

"Būvniecības procesā pieņemtajiem lēmumiem jābūt tiesiskiem, un to atbilstību normatīvajiem aktiem pārbauda nevis būvinspektori, bet tiesa, jo tikai tiesa var konstatēt, vai būvatļauja ir tiesiska vai prettiesiska. Arī šobrīd būvatļauju tiesiskums lielākoties tiek pārbaudīts atbilstoši Administratīvā procesa likumā noteiktajam, būvatļaujas apstrīdot pašvaldības domē, kuras lēmumi savukārt tiek pārsūdzēti tiesā," skaidro EM speciālisti.

Attiecīgajā novadā esošā būvinspektora pamatuzdevums būs kontrolēt, lai netiek veikta patvaļīga būvniecība. Lai veiktu būvniecības kontroli, būvinspektoram būs jāsaņem būvniecības, arī vides pieejamības un kontroles tiesības, kuras tiks piešķirtas un anulētas Ministru kabinetā noteiktajā kārtībā, kam tiek gatavoti jauni Ministru kabineta noteikumi. Ja būvinspektori nepildīs savus tiešos pienākumus, viņiem var tikt liegtas tiesības kontrolēt būvniecību, tas ir, viņiem tiks anulētas piešķirtās būvniecības, arī vides pieejamības, kontroles tiesības.

Vienlaikus EM informē, ka pirms izšķiršanās par būvniecības kontroles nodošanu pašvaldību pārziņā tika diskutēts par citu ministrijas priekšlikumu - būvdarbu kontroli nodot valstij, lielajās pašvaldībās veidojot atsevišķas kontroles struktūras, kā tas ir, piemēram, Rīgā. Pret to konceptuāli iebilda pašvaldības un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija.

Kā ziņots, valdība 2009.gada 29.maijā ir atbalstījusi grozījumus Būvniecības likumā, kas paredz, ka būvniecības kontroli turpmāk veiks tikai pašvaldību būvinspektori. Kā norāda "Delna", pašvaldību būvinspekcijas "a priori" nespēj nodrošināt efektīvu un objektīvu būvniecības kontroli, jo objektīva kontrole nav iespējama situācijā, kad pašvaldības pašas izsniedz būvatļaujas un arī pēc tam pašas kontrolē, vai šīs viņu izsniegtās būvatļaujas ir izsniegtas tiesiski.

Iestāde ir uzbūvēta kļūdaini, ja nepastāv efektīvs tiesiskuma uzraudzības mehānisms. Valsts par šādu kļūdainu pārvaldes organizatorisko uzbūvi ir atbildīga, tostarp materiāli atbildīga. Objektīva un efektīva būvniecības kontrole sabiedrības interešu aizstāvībai ir īpaši nepieciešama, jo jāņem vērā specifiskās zināšanas (būvniecības process, tehniskās zināšanas un citas), kas nepieciešamas, lai izvērtētu, vai būvniecības rezultātā netiek pārkāptas sabiedrības tiesības.

Valdība kā pamatojumu Valsts būvinspekcijas likvidācijai min argumentu, ka šādā veidā tiks novērsta valsts un pašvaldību institūciju uzraudzības dublēšanās būvniecības jomā. Taču, ja valdība patiesi gribēja novērst valsts institūciju funkciju dublēšanos, tad tai normatīvajos aktos bija jānosaka skaidrs kompetenču sadalījums, vienlaikus nodrošinot efektīvu un objektīvu būvniecības kontroli, uzskata "Delna".

"Kā viens no iespējamajiem variantiem, lai nodrošinātu būvniecības kontroles objektivitāti un efektivitāti, ir nevis Valsts būvinspekcijas likvidācija, bet gan tās kompetences palielināšana. Kā vienīgais diskutablais jautājums par pašvaldības tiesībām veikt būvniecības kontroli varētu būt jautājums par patvaļīgas būvniecības kontroli. Tādējādi pašvaldība kontrolētu, nevis kā tā pati ir ievērojusi normatīvos aktus, izsniedzot būvatļauju, bet gan kontrolētu būvniecības atbilstību normatīvajiem aktiem savā administratīvajā teritorijā un būvatļaujas noteikumu ievērošanu," norāda "Delnas" juridiskais analītiķis Kristaps Markovskis.

Komentāri (108)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu